Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Съдържание

GA_182 Смъртта като преобразуване на живота
Алтернативен линк

СЪДЪРЖАНИЕ

Трите царства на мъртвите. Животът между смъртта и новото раждане

Мистерията на Голгота. Значението на естествените науки в нашето съвремие. Теологията като пречка за разбирането на Христос. Въз­действието на мъртвите и на Христос върху човешката съдба. Поява­та на Христос в етерния свят.

Берн, 29 ноември, 1917 г. . . . . . . . . . . . . 7

Смъртта като преобразуване на живота

Отношенията към мъртвите. Въздействие на мъртвите в кръвта и в нервната система. Принцип на обръщането в общуването с мъртвите. Заспиване и събуждане. Свързване на чувствения живот с представи­те. Отношение на живите към по-младите и по-възрастните починали. Съчувстваща и егоистична болка. Помен за починалите млади хора и починалите възрастни хора. Историческият, социалният и етичният живот са зависими от общуването между живите и мъртвите.

Нюрнберг, 10 февруари, 1918 г. . . . . . . . . . . . 34

Човек и свят

Въздействие на духовната наука върху представите, чувствата и во­лята. Естественонаучните представи в социалния живот действат разрушително. Човекът като микрокосмос в макрокосмоса. Лабо­раторията би трябвало да се превърне в олтар. Несръчност поради едностранчивост. Интелектът причинява загуба на инстинктите. Инстинктите трябва да се одухотворят. Възприемане на духа чрез „създаване на едно различно темпо“. Училището би трябвало да дава импулси през целия живот. „Световният наставник“ Уилсън.

Хайденхайм, 29 април, 1918 г. . . . . . . . . 56

Предзнаменованията на времето

Изток, Запад, Средна Европа. Произход на думата „Бог“. Земно тяло, земна душа, физическа култура, духовна култура. Църквите. Какво е това, което обикновено се почита като „Бог“? Изтокът и новата ду­ховност. Ленинизмът като горчива ирония. Тагор, задача на Средна Европа между Ориента и англоамериканизма.

Улм, 30 април, 1918 г. . . . . . . . . . . . . . 78

Съпротивата на човека срещу духа

Отношения между живите и мъртвите. Заспиване и събуждане. Мъртвите като съветници на живите. Лойд Джордж, Матиас Ерцбер­гер. Развитието на Гьоте. Фауст и Вагнер. Мефистофел, Луцифер и Ариман. Психоанализата. Ото Вайнингер. Макс Десоар. Оскар Херт­виг. Гибон. Трайчке. Изпитания на дарованието.

Хамбург, 30 юни, 1918 г. . . . . . . . . . . . 102

Какво върши ангелът в нашето астрално тяло?

Действието на йерархиите в човека. Цели на бъдещото човечест­во. Братство, свобода на религиите, прозиране в духовната приро­да на света. Луциферическите и ариманическите противодействия: сексуални инстинкти, разболяващи действия на лечебните средства, злоупотреба с техниката.

Цюрих, 9 октомври, 1918 г. . . . . . . . . . . . 137

Превод от немски д-р Димитър Димчев

Как да намеря Христос?

Атеизмът като болест, отричането на Христос като нещастие, отри­чането на духа като идиотизъм. Мистерията на Голгота и науката. Харнак. Ситуацията на човечеството по времето на Мистерията на Голгота. Годината 333. Пораждане на евангелията чрез атавистично­то ясновидство. Тертулиан. Годината 666. Юстиниан. Академията в Гондишапур. Мохамед. Съборът в Константинопол през 869 г. Анге­лус Силезиус. Йоханес Мюлер. Езикът като жест. Уилсън и Херман Грим.

Цюрих, 16 октомври, 1918 г. . . . . . . . . . . . . 162

Бележки към това издание . . . . . . . . . . 190

Литература . . . . . . . . . . . . . . . . 191

Бележки към текста . . . . . . . . . . . . . . . 192

Относно отпечатаните лекции . . . . . . . . . . . 197

Рудолф Щайнер – живот и творчество . . . . . . 199


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder