Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Съдържание

GA_110 Духовните йерархии
Алтернативен линк

С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е

1. Първа лекция, Дюселдорф, 12. Април 1909, следобед

Първичната мъдрост и загадката на човека. Западните окултни школи като пазители на източната мъдрост. Възникването на новите Мистерии. Христовото дело. Учението на Дионисий Аеропагита за Йерархиите и за небесните тела. Задачите на антропософията.  

2. Втора лекция, 12 Април 1909, вечер

Учението на свещените Риши. Бхагавад Гита. Четирите елемента. Духовното изследване върху същността на огъня. Пространство и светлина. Възникването на елементарни Същества чрез човека. Окултният смисъл на древните жертвоприношения. Спасяването на елементарните Същества.  

3. Трета лекция, 13. Април 1909, преди обед

Следващото планетарно въплъщение на нашата Земя. Земята и пробуждането на човешкия Аз. Еволюцията на Стария Сатурн: вътрешна и външна топлина. Обективиране на част от топлинния елемент чрез Духовете на Личността. Космическата роля на Престолите. Архангелите и как те постигат своята "човешка" степен на Старото Слънце.  

4. Четвърта лекция, 14. Април 1909, вечер

За взаимодействието между Престолите и Духовете на Личността. Херувимите, които пресрещат Архангелите от четирите посоки на духовното пространство. Първите наченки на животинското царство. За само жертвата на Престолите. Космическият произход на Зодиака. За връзките между "Скорпион" и "Орел", респективно между "Човек" и "Водолей".  

5. Пета лекция, 14. Април 1909, вечер

За следващите етапи от еволюцията на нашата Слънчева система. Предстоящото сливане между Слънцето и планетите. Началото на следващия Зодиак. Йерархията на Серафимите и Божествената троица. Граничните знаци във висшите Йерархии. Разграждането на Старата Луна благодарение на напредващите и изоставащите духовни Същества. Какво означава Битката на Небето.  

6. Шеста лекция, 15. Април 1909, вечер

Характеристика на третата Йерархия: Ангелите поддържат спомените на човека за миналите му прераждания, Архангелите се грижат за хармонията между индивида и общността, Архаите подреждат физическите отношения и връзки на цялото човечество. Втората Йерархия се грижи за прехода на човека в следващото планетарно въплъщение. Космогонията а Птоломей и Коперник. Синовете на Венера и синовете на Меркурий като учители на човечеството.

7. Седма лекция, 16. Април 1909, вечер

Седемте принципа на човека не могат да бъдат механично приложени за Ангелите. За характера на Ангелския Аз. Как и защо бяха запазени етерните тела на атлантските посветени. Ману и седемте Риши. Как протича инспирацията чрез Духовете на Личността, Архангелите и Ангелите. Една и съща личност може да бъде инспирирана от различни йерархически Същества.  

8. Осма лекция, 17. Април 1909, вечер

Старият Сатурн като пример за възникване на едно небесно тяло. Първите наченки на човешкото физическо тяло (Сърцето възникващо в областта на Лъва и т.н.). Върху охладения до "водно състояние" Марс човекът получава първите астрални елементи. Първите проявления на човешкия Аз през Лемурийската епоха и тяхното отражение в египетските Мистерии.  

9. Девета лекция, 18. Април 1909, преди обед

Ротационните планетарни импулси в хода на Зодиака. Истинският космически човек. Кармата на небесните тела, която се поема от техните предводители. Как Азът работи върху астралното, етерното и физическото тяло. Възникване на творческата продуктивност. Как изглежда "човешката" степен на Съществата от висшите Йерархии. Посветеният може да жертвува своето собствено астрално и етерно тяло и да ги предостави на друго човешко същество.  

10. Десета лекция, 18. Април 1909, вечер

Еволюция на човешката индивидуалност. Съдбата на Земната материя: да изчезва в средищната точка на Земята и да се появява отново в нейната периферия. Кристалното небе. Уран и Нептун. Областта на Божествената Троица. Боговете на препятствията и как чрез тяхната намеса в човешкото астрално тяло у хората възниква възможността да вършат злото. Битката на архангел Михаил с Дракона. Човешкият Аз може свободно да реши дали да приеме Христос и по този начин да спаси Луцифер. Космическият смисъл на десетата Йерархия.  

11. Бележки

*

Указания относно публикуването на езотеричните лекции

от Рудолф Щайнер

За характера на тези частни издания Рудолф Щайнер (1861-1925) казва следното в своята автобиография "Моят жизнен път" (Събр. Съч.  28, гл. 35):

"Съдържанието на тези издания бе предвидено да се изнесе под формата на устни, непредназначени за издаване съобщения. . .  

Никъде и в ни най-малка степен не е споменато нещо, кoeто да не представлява чист резултат от изграждащата се антропософия..... Читателят може напълно да ги приеме за това, което Антропософията има да каже. Ето защо..... първоначално тръгнахме от условието, те да бъдат разпространявани само всред членовете на Антропософското Общество. Нека обаче се има предвид, че в тези непрегледани от мен ръкописи, има и непълни неща.  

Право за оценка на подобно частно издание обаче се признава само на онзи, който знае какво е условието за такава оценка. А за повечето от тези издания условието се състои поне в антропософското познание за човека и космоса, доколкото същността им е изложена от Антропософията и в познанието на това, което под формата на "антропософска история" се съдържа в съобщенията от духовния свят. "


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder