Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Съдържание

GA_135 Прераждане и Карма
Алтернативен линк

СЪДЪРЖАНИЕ

ПЪРВА ЧАСТ

Две статии

Прераждане и карма, необходими представи за гледната точка на съвремен­ната естествена наука (октомври/ноември 1903 г.) . . . . . . . 11

Бележки от Рудолф Щайнер . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Как действа кармата (декември 1903 г.) . . . . . . . . . . 34

Бележки от Рудолф Щайнер . . . . . . . . . . . . . . . 47

Въпроси и отговори . . . . . . . . . . . . . . . . 48

За връзката между физическата същност и свръхсетивната същност на чо­века (декември 1903 г.) – Съществува ли случайност? (юли 1904 г.) – За душевните заболявания (юли 1904 г.) – За връзката между животинската душа и човешката душа (август 1904 г.) – За унаследяването на заложби и способности (октомври 1904 г.) – Прераждане в безпомощно дете? (декем­ври 1904 г.) – Приличат ли си следващите едно след друго прераждания? (декември 1904 г.) – Идиотия (декември 1904 г.) – Губят ли се предишните способности на човешката душа? (февруари 1905 г.) – Как се разглеждат здравето и болестта в светлината на кармичния закон? (1906 г.)

ВТОРА ЧАСТ

ПЪРВА ЛЕКЦИЯ, Берлин, 23 януари 1912 г. . . . . . . . . . 69

Как се постига едно непосредствено схващане за духовно-душевната същ­ност на човека, която преминава през повтарящи се земни животи? Прео­бразяването на формите и силите при прехода от една инкарнация към друга според определени закони: Вътрешното става външно, външното – вътреш­но. Кармичните последствия на материализма за следващата инкарнация на съвременното човечество. Преобразуването на мислите в сили, които офор­мят следващия земен живот.

ВТОРА ЛЕКЦИЯ, Берлин, 30 януари 1912 г. . . . . . . . . 82

Необходимостта от развиване на една особена способност за спомняне на базата на чувството чрез душевни упражнения с цел придобиване на едно реално изживяване на прераждането. Призоваване към духовен живот чрез преживяване на кармична криза. Принадлежност към духовния свят.

ТРЕТА ЛЕКЦИЯ, Берлин, 5 март 1912 г. . . . . . . . . . 102

Прераждане и карма като фундаментални идеи на антропософския възглед и тяхната морално-градивна сила. Кармични връзки. В средата на един жи­вот човек по правило се свързва чрез свободен избор с онези, които в един следващ живот стават негови кръвни роднини (родители, братя и сестри). Бъдещото преобразено влияние на идеите за прераждането и кармата върху науките и върху целия живот на западната култура.

ПЪРВА ЛЕКЦИЯ, Щутгарт, 20 февруари 1912 г. . . . . . . 122

Връзката на случайните събития в живота с човешката съдба. Мисловни уп­ражнения, чрез които се достига до опитности за прераждането и кармата. Кармични връзки: срещи в средата на живота с личности, които в началото на предишната инкарнация са били или в следващата такава ще бъдат около нас като кръвни роднини. Възможността за логическа проверка на окулт­ните истини.

ВТОРА ЛЕКЦИЯ, Щутгарт, 21 февруари 1912 г. . . . . . . . 140

Прокарване на убеждението за прераждане и карма във всекидневния живот и развиването на нови житейски форми. Противоположност между вътреш­ното убеждение и външния живот. Социални отношения; работа и заплаща­не. Настоящото състояние на културата като резултат от различните карми на отделните личности, живеещи днес на земята. Вяра и знание в кармична връзка: смяна на едно, отдадено на вяра прераждане, с друго, отдадено на разума. Смяна на чувството на любов към другите в едно прераждане със себелюбие в друго. Обедняване и слабост на душите в последната инкар­нация и тяхното укрепване чрез задълбочаване и проникване с истината за прераждането и кармата.

Бележки към това издание . . . . . . . . . . . . 163

Библиографична справка . . . . . . . . . . . . 174

Рудолф Щайнер – Събрани съчинения . . . . . . . . 176

 


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder