Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

11. Въпроси и отговори, 14 Юни 1924

GA_327 Биодинамично земеделие
Алтернативен линк

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

14 Юни 1924

За водните плевели, зелевата херния, гъбичните болести на лозата Главня – Минералният тор

Въпрос: Може ли посоченият за нематодата метод да се приложи за други насекоми? Имам предвид паразити от всякакъв вид. Позволено ли е чрез тези методи веднага и без колебание да се унищожи растителния и животинския живот на големи площи?

Така може да произлезе голямо безчинство. Трябва да се постави граница, та да не може да се разпростре такова разрушение по целия свят.        

Д-р Щайнер: Ето как стои въпросът за разрешението: да приемем, че ние оставаме на това становище, че такива неща не са разрешени не искам в самото начало да разглеждам моралния, окултно-моралния въпрос. Ако това бъде забранено, тогава неминуемо ще се случи това, което вече два пъти споменах, а именно: нашето земеделие в цивилизованите области ще става все по-зле и по-зле. Навсякъде ще настъпи глад и скъпотия, не само тук или там, а те ще станат общи. Така че в недалечно бъдеще човечеството няма да има друг избор, освен или да остави да загине цивилизацията на Земята, или да се погрижи да промени и да устрои нещата така, че да ги доведе до ново плодородие. Изправен пред тази неотложност, днес човекът няма време дa спори дали тези неща са позволени или не. Този въпрос обаче може все пак да се постави от друга гледна точка. Трябва да се помисли наистина да се направи нещо, да се създаде един вид клапан против злоупотреба с тези методи. Защото когато те станат общо достояние, когато се генерализират, с тях естествено може да се злоупотреби. Това е съвсем ясно, нали. Трябва да се отбележи, че на Земята винаги е имало цивилизации, в които такива неща са се знаели и са прилагани в най-големи размери и е било възможно да бъдат запазени от злоупотреби, като познанието за тях се е съхранявало от благонадеждни хора. С такива практики е била извършена голяма злоупотреба във времето, когато нещата са стояли така, че са били възможни още по-тежки злоупотреби, понеже тези сили са действали навсякъде. Така се е случило през известни късни периоди на атлантското развитие, когато е извършена голяма злоупотреба, довела до голяма катастрофа. Общо може да се каже: да се пази знанието за тези неща в тесни кръгове, да не става общо достояние, този обичай е на пълно оправдан. В нашето време обаче това е почти невъзможно. В нашето време знанието не остава затворено в тесни кръгове. Даже тесните кръгове се стремят това знание веднага да излезе от тях и да се разпространи. Преди книгопечатането беше по-лесно. Когато повечето хора не можеха да пишат, беше още по-лесно. Днес почти при всяка лекция даже в тесен кръг възниква въпросът, къде да се намери стенограф. Не обичам стенографирането, но все пак трябва да се търпи. Би било по-добре, ако го нямаше. Имам предвид стенографирането, а не личността.

От друга страна, не трябва ли да се разчита на една друга необходимост, на необходимостта от морал но подобряване на целия човешки живот? Ето това ще бъде панацеята срещу безчинства, а именно издигане на по-високо ниво морала на целия човешки живот. Във всеки случай като разглежда известни съвременни явления, човек е по-склонен да бъде песимист. Колкото до това морално подобряване на живота, то не трябва да води само до разбиране, а до проникната от волеви импулси мисъл, какво трябва да се направи за моралното издигане и подобряване на обикновеното човешко общество изобщо. Такава инициатива може да излезе от Антропософията, тъй като тя няма да има нищо против да се образува такъв кръг и той да бъде лекарство срещу злоупотребата, която би могла да се извърши. Навсякъде в природата виждаме, че доброто може да се превърне в зло, във вреда. По мислете само, ако нямахме лунните сили долу в почвата, нямаше да ги имаме също и горе, обаче те трябва да бъдат тъкмо там и там да действат. Виждаме, че всяко нещо ако в една област е полезно и необходимо, в друга област е вредно.

Което е морално на едно ниво, на друго ниво е неморално. Това, което са ариманичните духове в сферата на Земята, е само затова вредно, понеже е в земната сфера. В друга, малко по-висша сфера, тяхното влияние е съвсем добро.      

Що се отнася до другите въпроси, Вие правилно смятате, че това, което беше посочено за не матодата, изцяло важи за света на насекомите изобщо. То важи за всички нисши животни, които се характеризират с това, че имат коремен мозък, а нямат гръбначен мозък. При висшите животни, които имат гръбначен мозък, трябва да се одере кожата, а животните с коремен мозък се изгарят целите.   

За дивата лайка ли се касае?     

Лайката, чиито листа са насочени надолу:      

Листата на цвета не са изправени нагоре, а са извити надолу. Растящата по пътищата Chamomilla officinalis.    

Освен листата, вземат ли се също и цветовете на копривата?   

Могат да се вземат и цветовете на копривата, взема се целият стрък, когато цъфти, но без корена.     

Може ли да се вземе кучешката лайка, която се среща на полето?    

Този вид е истинският роднина на официалната лайка, а не градинската лайка, която беше показана тук. Тя не се употребява. Но лайката, която се употребява за чай може да се приложи.  

Лайката, която расте покрай железопътната линия, тя ли е истинската?     

Да, тя вече е истинската.       

Казаното относно унищожаването на плевелите важи ли и за водните плевели, например за водната чума?    

Важи и за тези растения, които растат по мочурите, по блатата, също и във водата, важи за водните плевели. В този случай с пепелта трябва да се наръси брегът.      

Можем ли със същото средство да се борим срещу подземните паразити, както с надземните, например срещу зелевата херния?    

Съвсем сигурно.        

Може ли средството срещу растителните болести да се приложи при лозата?     

Аз трябва да кажа, макар че това не е истински изпробвано също и от мен не е окултно също не е направено особено много за това, че според моето убеждение лозата би трябвало да може да се опази по начина, който вече изложих.      

Как е при болестно окапване на листата?       

Борбата се води по същия начин, както при всяка главня.     

Като антропософи можем ли да развиваме винарство?     

В много области Антропософията днес е нужна, за да каже само как стоят нещата, какви са те днес. А какво трябва да бъде направено в най-различните области, този въпрос днес е наистина труден за разрешаване. Познавах един добър приятел антропософ, който притежаваше голям масив, засаден с лозя. Неголяма, но все пак значителна част от годишната си печалба от лозята той харчеше, да изпраща пощенски картички по целия свят, за да вербува въздържатели. Имах и приятел строг въздържател, който, докато беше жив, винаги държеше кесията си отворена за антропософията. Но той принадлежеше към онези хора, които лепяха навсякъде по трамваите плакати, на които се четеше: „Щернбергски кабинет“! Така практическият живот започва да изглежда своеобразен. Не може всичко да бъде променено още днес. Затова казах: кравешките рога са рогата, които вземаме от кравата и ги заравяме в земята. Рогата на бика обаче, ако бихме ги сложили на главите си и бихме започнали да се борим против всичко, подобно на бика, те според обстоятелствата биха могли да донесат големи вреди на Антропософията. 

Не може ли мехурът на елен да се замени с нещо друго?   

Вярно е, че може би е трудно да се намери еленов пикочен мехур. Но какво на този свят не се прави трудно! Разбира се, може да се изпробва, дали мехурът на елен може да се замести от нещо друго. Днес не мога да кажа това. Напълно е възможно да съществува друг подходящ животински вид на ограничени територии в Австралия. Възможно е, но измежду местните животни в Европа не мога да измисля нещо друго. За нещо друго освен за животински пикочен мехур не може изобщо да се мисли. Не е за препоръчване веднага да се хващате за сурогати.     

При борбата с различните насекоми еднакво ли трябва да бъде положението на звездите?     

Това е нещо, което трябва да се изпробва. Казах, че имам пред вид цялата редица от Водолей до Рак. И всъщност, в самото съотношение на звездите има изменения, едно вариране, което за различните нисши животни има значение. Трябва да се изпробва.     

При борбата с полската мишка за астрономическата Венера ли става дума?      

Да, която наричаме Вечерница.     

Съвпад на Венера със Скорпион?        

Съвпад на Венера със Скорпион трябва да се разбира така, че се има предвид всеки съвпад на Венера, когато тя се вижда на небето и зад нея се намира съзвездието на Скорпион. Венера трябва да стои зад Слънцето.     

Изгарянето стръковете на картофите подобрява ли развитието на картофите?       

Въздействието е така незначително, че не се взема предвид. Когато се предприеме нещо с органически остатъци, това има влияние, даже винаги оказва влияние, и то за цялата нива, а не само за отделните растения, но то е незначително и практически без значение.       

Какво се разбира под говежди вътрешности?  

Това е коремната ципа, перитонеумът. Според мен, когато се говори за вътрешността на говедо, се разбира перитонеумът, коремната ципа.       

Това същото ли е като „шкембето“?   

Не, не е същото, употребява се перитонеумът.    

Как трябва да се разпредели пепелта из полето?        

Исках да кажа, че това се прави така, както се ръси пипер върху нещо. Пепелта има толкова голям радиус на действие, че е достатъчно чисто и просто човек да върви из полето и да ръси.  

Препаратите действат ли също и върху овощните дървета?    

Това важи изобщо, така че казаното вече е приложимо и за овошките. Трябва само да се съобразят някои подробности, които ще ви съобщя утре.    

Според обичая в селското стопанство оборският тор се дава за окопните култури. Динамизираният тор прилага ли се и за житните растения, или те трябва да се третират специално?        

Съществуващите обичаи първоначално могат да се запазят. Става дума те само да се допълнят с това, което казах. Колкото до онези практики, които не съм засегнал, правилото е следното: не трябва всичко да се обяви за лошо и да се реформира. Според мен редно е да продължат да се извършват нещата, които са доказали положителните си страни в практиката, и само да се допълнят с това, което тук беше изложено. Бих желал да отбележа, че въздействието на това, което казах, силно се променя, ако се употребява тор, смесен с овчи и свински тор. Действието няма да е така блестящо, ако се прилага овчи и свински тор в големи количества.     

Какво става, когато се употребява неорганичен тор?     

Минералните, химическите торове са нещо, което с течение на времето съвсем ще трябва да престане да се прилага. Тъй като всеки химически тор действа така, че след известно време всичко произведено от полята, наторени с химикали, губи от хранителната си стойност. Това е напълно общ принцип, от него няма никакви изключения. Ако се следва това, което казах, не е необходимо да се наторява по-често от три години. Може би даже през четири или шест години. Може да се мине съвсем без изкуствени торове. Хората ще ги изоставят и заради това, че посоченият от мен метод е по-евтин. Изкуствените торове няма да са нужни и те ще изчезнат. Днес хората преценяват нещата за много кратки срокове. По повод на едно разискване относно отглеждането на пчелите, един съвременен пчелар се беше заел да съветва да се произвеждат пчелните майки индустриално и след това да се продават, без да се отглеждат в самия отделен кошер. Трябваше да кажа: Да, имате право! Но след 30-40 години, в най-добрия случай след 40-50 години ще се види, че този начин е довел пчеларството до унищожение. Тези неща трябва да се вземат предвид. Днес всичко се механизира и минерализира, но проблемът тук е в това, че минералното вещество, приложено като тор, ще действа по същия начин, както то си действа в природата. Живата земя не трябва да бъде проникната от вещество, лишено от живот, каквото представляват минералните торове. Утре още не, но в други ден това сигурно ще се разбере.      

Как да се вземат насекомите? Могат ли да се употребяват и ларвите?       

Еднакво могат да се употребяват както летящите насекоми, така и техните ларви. Известна разлика има в констелациите. Има едно преместване от Водолей към Рак, когато се преминава от насекомо към ларва. При насекомите се приближаваме повече към Водолея.    


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder