Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Терапията от гледната точка на науката за духа

GA_313 Терапията от гледната точка на духовната наука тъй като я въведох цялата
Алтернативен линк

GA-313

 * * *

 

Рудолф Щайнер

* * *

ТЕРАПИЯТА

ОТ ГЛЕДНАТА ТОЧКА

НА НАУКАТА ЗА ДУХА

* * *

Девет лекции, изнесени пред лекари и студенти

по медицина

в Дорнах от 11 до 18 април 1921 г.

*

Превод от немски

Нели Спиридонова-Хорински

*

София, 2016

antroposofiq_GA_313_01.jpg?fbclid=IwAR1Y

Според непрегледани от лектора записки,

издадени от Управлението на наследството на Рудолф Щайнер

Издател на 3-то издание: д-р мед. Ханс В. Збинден, нов преглед

на 5-то издание от д-р мед. Ева Габриеле Щрайт и Дьоре Мерлинг.

1-во издание (без лекцията от 18 април 1921 г.

[9-та лекция]) със заглавие

«Цикъл лекции за лекари и студенти по медицина», Щутгарт 1921 г.

2-ро издание, Базел 1941 г.

3-то издание, пълното издание, Дорнах 1963 г.

4-то издание, Дорнах 1984 г.

5-то издание, новопрегледано и допълнено с приложение,

Дорнах 2001 г.

Събр. съч. 313

*

Оригиналните рисунки на Рудолф Щайнер към лекциите в този том (сравни бележките към рисунките в полето и текста в началото на Бележки, стр. 168),

са публикувани в Събраните съчинения, в поредицата: «Рудолф Щайнер – Рисунки на черната дъска (таблàта) към лекциите» том XXII .

Рисунките в текста съответстват на рисунките на дъската от Рудолф Щайнер, препредадени от Ася Тургенева, Х. Фрей и Д. Мерлинг

*

© Рудолф Щайнер, автор

© Нели Спиридонова-Хорински, преводач

© Светослав Йорданов, редактор

© Издателско ателие Аб

* * *

Указания относно публикуваните лекции

на Рудолф Щайнер

Основа на антропософски ориентираната духовна наука представляват написаните и публикувани от Рудолф Щайнер (1861–1925) произведения. Редом с тях от 1900 до 1924 година той изнася многобройни лекции и курсове както за широката общественост, така и за членовете на Теософското общество, по късно Антропософското общество. Първоначално Рудолф Щайнер не е искал да се записват винаги свободно държани те лекции, понеже са били предвидени от него като «устни, непредназначени за печатане съобщения». След като се увеличават непълните и неточни записки, които се размножават и разпространяват сред слушателите, той се вижда принуден да се погрижи за стенографирането на лекциите. С тази задача натоварва Мария Щайнер фон Сиверс. Тя била отговорна за поръчването на стенографите, съхраняването на преписите и необходимите за отпечатването корекции на текстовете. Тъй като поради липса на време Рудолф Щайнер само в редки случаи сам е коригирал стенографирания текст, по отношение на всички публикувани лекции трябва да се има предвид неговото изказване: «Предполага се, че в тези непрегледани от мен текстове могат да се намерят грешки».

Относно лекциите за членовете на Обществото, които първоначално са били разпространявани като ръкописи, и от носно публикуваните му произведения Р. Щайнер се произнася в «Моят жизнен път» (35-та глава). Съответният текст е даден в края на този том. Казаното там същевременно важи и за всички семинари за различните професии, предназначени за участници, запознати с основните истини на духовната наука.

След смъртта на Мария Щайнер (1867–1948) започва из даването на Събраните съчинения на Рудолф Щайнер според нейните указания. Настоящият том спада към тези «Събрани съчинения». Доколкото се налага, в началото на раздел «Бележки» се намират описания за произхода на текстовете.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder