Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Бележки. Към настоящето издание.

GA_283 Същност на музикалното и тоновото изживяване в човека
Алтернативен линк

Б Е Л Е Ж К И

(Указанията към определени издания се отнасят до томовете от Събраните съчинения на Рудолф Щайнер) към настоящето издание

Настоящият том съдържа лекции, отговори на въпроси и изказвания, в които Рудолф Щайнер е говорил главно върху проблемите на музиката. Във връзка с тях е бил планиран курс за певци през 1924 г. в Дорнах и е била направена подготовка за него. Но поради заболяването на Рудолф Щайнер той не се състои.

В събраните съчинения на Рудолф Щайнер обаче се намират разпръснати многобройни изказвания за музиката. С цел да бъдат улеснени изследванията на читателя, който се интересува по-дълбоко от антропософското схващане за музикалното, в края на бележките е даден списък на съответните места.

Лекцията от 16 март 1923 г. е вече публикувана в том 222 от Събраните съчинения ("Импулсиране на случки от световната история чрез духовните сили"). Напечатана е още веднъж, тъй като във втората й част се разглеждат музикални въпроси във взаимовръзка с духовната история на човечеството.

Лекцията в Дорнах от 2 декември 1922 г. "Изразяване на човека чрез тон и слово", която не се съдържа в първото издание на настоящия том от 1969 г., е прибавена във второто издание от 1975 г., защото е била изнесена от Рудолф Щайнер във връзка с предстоящия на следващия ден концерт на певиците Свердщрьом и поради това може да се разглежда като особена лекция, която с право трябва да се намира по-скоро в настоящия том, отколкото както е било по-рано в рамките на хронологичната поредица от лекции от Събрани съчинения № 219 ("Връзката на звездния свят с човека и на човека със звездния свят-духовното причастие на човечеството").

Лекциите и изказванията са подредени най-общо в хронологическа последователност. Единствено в рамките на четирите лекции от 1906 г., които са запазени с много пропуски и не дума по дума, се наложи разместване. Тази от 3 декември е с относително най-добри и пълни записки и затова бе изнесена отпред, а тази от 10 ноември бе поставена накрая като най-непълна.

Прегледът на стенограмата за третото издание от 1981 г. показа, че вторият и третият отговор на въпроси от предишните издания образуват един единствен отговор на въпроси, при което текстът на предишния втори отговор на въпроси трябва да бъде добавен непосредствено след тогавашния трети. Бе предприето съответното разместване.

За четвъртото издание от 1989 г. текстът бе прегледан още веднъж, данните по съдържанието бяха отчасти разширени и бяха добавени кратките записки на Матилде Шол от 1905 (1906?) г. Списъкът на цитатите във връзка с музиката бе актуализиран, а местонахождението им в пълното издание- по-точно обозначено.

Текстови документи:

Дорнахските лекции са записани от професионалната стенографка Хелене Финкх, а записалите останалите лекции не са известни. Заглавието на тома бе избрано от издателя, а заглавията на предишни издания - от предишната издателка Мари Щайнер.

За рисунките върху дъска:

Оригиналните рисунки и надписи върху стенна дъска от Рудолф Щайнер за лекцията в Дорнах, 2 декември 1922 г. са запазени, тъй като навремето дъските са били облечени с черна хартия. Те ще бъдат възпроизведени в умален вид като допълнение към лекциите в отделен том от поредицата "Рудолф Щайнер, Рисунки на дъска и лекционен труд". Вмъкнатите в текста в предишните издания чертожни преноси са запазени също и в това издание.

Единични издания

Дорнах, 2 декември 1922 г.: "Изразяване на човека чрез тон и слово"

Дорнах 1928 г. Щутгарт, 7 и 8 март 1923 г.: "Тоновото изживяване в човека. Основа за култивирането на занятията по музика",

Дорнах 1928 г., 1954 г., 1966 г., 1980 г.

Дорнах, 16 март 1923 г.: "Светът на йерархиите и светът на тоновете",

Дорнах 1928 г. По-късно съдържаща се в "Импулсиране на случки от световната история чрез духовни сили", GA 222.

Публикации в списания:

Берлин, 12 ноември 1906 г., в "Гьотеанум" 1945 г., год. 24, Бр. 28-29

Берлин, 26 ноември 1906 г., в "Гьотеанум" 1945 г., год. 24, Бр. 30

Дорнах, 29 септември 1920 г., в "Листове за антропософия" 1952 г., год. 4, Бр. 7/8115

Дорнах, 20 декември 1920 г., във "Новинарски вестник" 1945 г., год. 22, Бр.30


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder