Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Съдържание

GA_139 Евангелието на Марко
Алтернативен линк

С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е

Предговор от Рудолф Щайнер

Първа лекция, Базел, 15 Септември 1912

Завършекът на старото време и началото на новото време. Хектор Хамлет. Емпедокъл9 Фауст.

Втора лекция, 16 Септември 1912

Историята като външен израз на вътрешни духовни процеси. Художественият елемент и духовно-драматичната градация в композицията на Стария Завет и Евангелията.

Трета лекция, 17 Септември, 1912

Образът на Йоан Кръстител от духовно-научна гледна точка. Смисълът на Кръщението. Духовната същност на Илия. Илия Йоан –Рафаело11.

Четвърта лекция, 18 Септември 1912

Буда и Сократ14. Противоположните течения на общочовешката еволюция и тяхното свързване чрез Христос Исус.

Пета лекция, 19 Септември 1912

Откровенията на Кришна. Буда като продължител на Кришна. Йоан Кръстител като предтеча на Христос Исус.

Шеста лекция, 20 Септември

Източният и западният светоглед: лишеният от време и историческият подход към мировите процеси. Душата на Илия и дванадесетте ученици. Изповедта на Петър като възлова точка от еволюцията на човечеството. Световно-историческият монолог на Бога.

Седма лекция, 21 Септември 1912

Мистерията на Голгота като вид посвещение Връзките между душата на Христос и душите на дванадесетте. Изпълването на човешкото тяло със силата на Аза. Ферекедес от Сирос21. Емпедокъл. Поривът на Емпедокъл и отговорът от Голгота.

Осма лекция, 22 Септември 1922

Мистерията на Голгота и нейните дълбоки тайни. Окултното значение на изрази като „на планината“, „в езерото“, „в къщата“. Сцената на Преображението. Мойсей и Илия. Помазва-нето във Витания. Смокиновото дърво.

Девета лекция, 23 Септември 1912

Художественият елемент във вътрешната композиция на Марковото Евангелие. Мисията на Христос Исус и трите възможни начина за нейното разбиране: чрез учениците, чрез водачите на древно-юдейския народ и чрез римляните.

Десета лекция, 24 Септември 1912

Ессе homo. Отказът на обикновеното познание да вникне в Христовото Събитие. Мистерията на Голгота и ключът към нейното разбиране. За необходимостта от свръхсетивното познание. Ясновидското изследване като път за истинското разбиране на Мистерията на Голгота

Бележки

* * *

УКАЗАНИЯ ОТНОСНО ПУБЛИКУВАНЕТО НА ЕЗОТЕРИЧНИТЕ ЛЕКЦИИ ОТ РУДОЛФ ЩАЙНЕР

За характера на тези частни издания Рудолф Щайнер (1861-1925) казва следното в своята автобиография „Моят жизнен път“ (Събр. Съч. №28, гл.35):  „Съдържанието на тези издания бе предвидено да се изнесе под формата на устни, непредназначени за издаване съобщения...

Никъде и в ни най-малка степен не е споменато нещо, което да не представлява чист резултат от изграждащата се Антропософия... Читателят може напълно да ги приеме за това, което Антропософията има да каже. Ето защо... първоначално тръгнахме от условието, те да бъдат разпространявани само сред членовете на Антропософското Общество. Нека обаче се има предвид, че в тези непрегледани от мен ръкописи, има и непълни неща.

Право за оценка на подобно частно издание обаче се признава само на онзи, който знае какво е условието за такава оценка. А за повечето от тези издания условието се състои поне в антропософското познание за човека и космоса, доколкото същността им е изложена от Антропософията и в познанието на това, което под формата на „антропософска история“ се съдържа в съобщенията от духовния свят.“


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder