Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Същност на музикалното и тоновото изживяване в човека

GA_283 Същност на музикалното и тоновото изживяване в човека
Алтернативен линк

Рудолф Щайнер

* * *

СЪЩНОСТ НА МУЗИКАЛНОТО

И ТОНОВОТО

ИЗЖИВЯВАНЕ В ЧОВЕКА

antroposofiq_GA_283_01.jpg?fbclid=IwAR1T

Осем лекции, два отговора на въпроси

и две заключения,

изнесени в Кьолн, Берлин, Лайпциг,

Дорнах и Щутгарт през 1906 г.

и от 1920 до 1923 година

*

Превод от немски:

Мария Пашова и Христо Маринов

*

С тази книга Издателско ателие Аб поставя началото на нова поредица от езотерични книги „Просветление“. Целта е българският читател да се докосне до най-интересните произведения на езотеричната мисъл.

* * *

Издаването на този превод става с разрешение на Rudolf Steiner-Nachlassverwaltung, Dornach/Schweiz, разполагащ с авторските права на оригиналното произведение: Rudolf Steiner, „Das Wesen des Musikalischen und das Tonerlebnis im Menschen“, GA 283.

*

Rudolf Steiner

Das Wesen des Musikalischen

und das Tonerlebnis im Menschen

Rudolf Steiner Verlag, Dornach/Schweiz, 1989

* * *

ЗА НАСТОЯЩОТО ИЗДАНИЕ

Музиката е единственото изкуство, с което Рудолф Щайнер не се е занимавал практически. Но в неговите творби се срещат многобройни мнения за нея. В своята целокупност те показват, че той е притежавал обширно и задълбочено познание в музикалната история, както и в музикалната наука. Заедно с това той ни обръща внимание в отпечатаните тук лекции и отговори на въпроси върху духовните скрити причини на музикалното творчество и изживяване от различни гледни точки. Също така той говори за праизвора на музиката в духовния свят на девакана, за нейната връзка с човешката същност, за значението ѝ в човешкия живот в най-дълбоко минало, в настоящето и в бъдещето; за духовния праизвор на инструментите. Така тези текстове дават много подтици за задълбочаване на музикалното изживяване и музикалното разбиране, както и импулси в областта на музикалното творчество.

В настоящия том са включени шест лекции, които се занимават изключително с музиката, както и две лекции и четири отговори на въпроси, които са посветени на една огромна част от тази тема.

Х. фон Вартбург


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder