Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Тайните на прага

GA_147 Тайните на прага
Алтернативен линк

Рудолф Щайнер

* * *

Тайните

на

прага

antroposofiq_GA_147_02.jpg?fbclid=IwAR1l

Цикъл лекции, изнесени в Мюнхен от 24 до 31 август 1913 г.

във връзка представленията на Мистерийните драми

„Пазачът на прага“ и „Пробуждането на душите“

Превод от немски

Мария Пашова

По непроверени от Рудолф Щайнер записки, издадениот Администрацията на посмъртния архив на Рудолф ЩайнерИзданието изготвиха Едвин Фробозе и Каролине Висплер

RUDOLF STEINER

DIE GEHEIMNISSE DER SCHWELLE

GA-147

Rudolf Steiner Verlag, Dornach, 1997

На корицата е използван фрагмент от картина на Ад ван дер Лухт

Всички права върху българското издание на тази книга са запазени от Издателско ателие Аб.

© Рудолф Щайнер, автор

© Мария Пашова, преводач

© Христо Маринов, редактор

© Издателско ателие Аб

ISBN 978 954 737 917 – 6

* * *

Указания относно публикуваните

лекции на Рудолф Щайнер

Основа на антропософски ориентираната духовна наука представляват написаните и публикувани от Рудолф Щайнер (1861–1925) произведения. Редом с тях от 1900 до 1924 година той изнася многобройни лекции и курсове както за широката общественост, така и за членовете на Теософското общество, по-късно Антропософското общество. Първоначално Рудолф Щайнер не е искал винаги да се записват свободно изнасяните лекции, понеже са били предвидени от него като „устни, непредназначени за печатане съобщения“. След като се увеличават непълните и неточни записки, които се размножават и разпространяват сред слушателите, той се вижда принуден да се погрижи за стенографирането на лекциите. С тази задача натоварва Мария Щайнер фон Сиверс. Тя е била отговорна за поръчването на стенографите, съхраняването на преписите и необходимите за отпечатването корекции на текстовете. Тъй като поради липса на време Рудолф Щайнер само в редки случаи сам е коригирал стенографирания текст, по отношение на всички публикувани лекции трябва да се има предвид неговото изказване: „Предполага се, че в тези непрегледани от мен текстове могат да се открият грешки“.

Относно лекциите за членовете на обществото, които първоначално са били разпространявани като ръкописи, и относно публикуваните му произведения Рудолф Щайнер се произнася в „Моят жизнен път“ (Тридесет и пета глава). Казаното там същевременно важи и за всички семинари за различните професии, предназначени за участници, запознати с основните истини на духовната наука.

След смъртта на Мария Щайнер (1867–1948) започва издаването на Събраните съчинения на Рудолф Щайнер според нейните указания. Настоящият том спада към тези „Събрани съчинения“. Доколкото е необходимо, в раздел „Бележки“ се намират описания за произхода на текстовете.

 

 

 


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder