Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

7. Лекция: Интимните природни взаимодействия: Съотношението между полевъдство, овощарство и животновъдство

GA_327 Биодинамично земеделие
Алтернативен линк

СЕДМА ЛЕКЦИЯ

ПО-ИНТИМНИТЕ ПРИРОДНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

СЪОТНОШЕНИЕТО МЕЖДУ ПОЛЕВЪДСТВО, ОВОЩАРСТВО И ЖИВОТНОВЪДСТВО

Оформяне на ландшафта и защита на природата като регулатори на разливащата се етерност и астралност.

Макар гледната точка на съвместния живот на земната повърхност на определено земеделски стопанисвано място да е общият аспект на курса, все пак седмата лекция отново поставя още нещо като екологичен аспект в тесен смисъл. Отнася се за взаимодействието между нива, ливада, лъка, трънак, храсти, овощни дървета и гора, за условията и въздействието на птиците, насекомите, млекопитаещите - разгледано, разбира се, от духовната наука. В седмата лекция като съществен елемент на земеделското стопанство се представя оформянето на ландшафта и с това една активна, а не само съхраняваща защита на природата.

«Освен тези груби взаимодействия непрекъснато се извършват и други взаимодействия чрез по-фини сили и по-фини субстанции - чрез топлината, чрез постоянно действащия в атмосферата химически и жизнен етер. Без да се познават и без да се съобразяват тези по-фини взаимодействия, не може да се напредва в определени области на селското стопанство. Когато в стопанството човек има работа със съвместния живот на животното и растението, трябва особено да се съобразява с тези вътрешни, интимни природни връзки. Не става дума само за тези животни, които са говеда, коне, овце и др. Безспорно те са близо до нас. Ние трябва с разбиране да отправим поглед, да кажем за пример, и към разнообразните насекоми, които през определена част на годината облитат растителния свят. Да, по интелигентен начин, с разбиране трябва да разгледаме и света на птиците. Днес човечеството няма никаква идея, какво влияние всъщност оказва прогонването и изчезването на определени видове птици поради съвременните жизнени условия; какво влияние има това върху цялото селско и горско стопанство. Върху тези неща трябва да се хвърли светлина от едно духовно-научно, би могло да се каже, макрокосмично разглеждане.»[1]

Седмата лекция съвсем ясно показва, че земеделието и защитата на природата са едно и също и че от това произтичат важни задачи пред селското стопанство. В последна сметка те са в интерес на всички хора.

Дървесината на ствола и клоните е означена като „издигната земна маса“. Както цялото растение, така също коренът и дървесината произлизат от жизнените процеси в листата във връзка с водата, светлината, въздуха и топлината на околността. Вдървесиняването започва най-често от корена. Корените съдържат много повече минерали, отколкото филизите. Много корени умират по време на вегетацията, докато се образуват нови. По време на вегетацията живите корени отдават на почвата много вещества, особено киселини, и оживяват почвата, като й отдават собствения си живот. Образуването на дървесина се състои в процеси на отлагане, на втвърдяване, на умиране. От това произлиза хумусът в почвата, а над земята в стволовете и клоните се натрупва дървесина. Духовно­научно това умъртвяване се охарактеризирва като „освобождаване на етерността“, „етерна бедност“, „минерализиране“. От гледна точка на етерността, на „пребиваване в силите“, може да се каже също, че дървесината е продукт, отделен от етерното.

Короната на дървото обаче в своя листен свод е интензивно оживена. Срещу този живот в околния въздух се намира определено натрупване на астралност. Тази астралност се разпределя от летящите насекоми и птиците, което има голямо значение за цялата вегетация.

В края лекцията завършва с едно не лесно за разбиране сравняване между животното и растението и по този начин отвежда към темата на осма лекция.

Особеното на животните

Щайнер обявява специалната цел на това разглеждане така:

«Това, което са всъщност животните в цялостното домакинство на природата, човек разбира, само когато узнае това, с което животното се намира в съвсем непосредствено взаимодействие с обкръжаващата го среда.»[2]

И така, какво има предвид той?

Висшето животно и човекът чрез своите вътрешни органи са включили вътре в себе си, обособили са ги и са индивидуализирали действията на планетния космос. Органите (мозък, сърце, черен дроб, бял дроб, бъбреци) заместват непосредствените въздействия на планетите при растенията. Дотолкова едно отделно животно съответства на целия растителен свят, тоест на живота на организма земя в неговото отношение към планетното обкръжение. Образно казано, животното носи своите планети в себе си.[3]

Да се върнем пак на описанието на Щайнер на страница 229.

Доколкото е обособено същество, животното живее от това, което се намира в неговото обкръжение, на първо място като въздух и топлина (виж по-долу). Отнася се за въздействия от Слънцето и Луната. Това, което минава през въздуха и топлината, непосредствено се преработва от нервно-сетивната система на животното.

Тези преработени в нервно-сетивната система въздействия на Слънцето и Луната формират органите на веществообменната и двигателно-опорната система, към която принадлежат също стомахът и червата. Веществообменно­двигателната система е противоположност на нервно-сетивната система. Следователно едната въздейства на другата.

С твърда земя и вода, с храната животното не може да живее така непосредствено, както с въздуха и топлината. То трябва първо да ги смели, да ги преобрази в стомаха и червата. Тази възможност животното и човекът дължат непряко на дейността на нервно-сетивната система, защото с помощта на това, което тя е поела непосредствено от околната среда, действа формиращо върху веществообменната система. Затова тя участва в храносмилателната дейност.

„Същинската същност“ на животното на първо място е астралното тяло. То също е полярно устроено. Във веществообменната и двигателната система то е дълбоко свързано с етерното и физическото тяло и определя всичко, което става там с веществата. В нервно-сетивната система по същия начин то е играло тази определяща роля само през ембрионалното развитие, когато са се образували органите.

След раждането астралното тяло постепенно се освобождава от нервно-сетивната система и при порасналото животно вече е свободно от изграждащата дейност върху физическото тяло. Това е условието то да стане носителят на съзнанието. Тук при животните става дума за възприемащо и усещащо, не за мислещо съзнание. Щайнер казва, че по отношение на своето обкръжение тази част на астралното тяло живее от преработването на онази астралност, която е отделена от растенията във въздуха и топлината,[4] която първо преминава през въздуха и топлината.[5] Тук „отделена“ означава, че повече не е свързана непосредствено с физическото и етерното тяло на растенията.

По поставения тук въпрос Щайнер вече е говорил веднъж към края на втората лекция, там, където включва животното в планетарното разглеждане на индивидуалността на селското стопанство.[6] Също там той говори за „формообразуването и оцветяването“ на животното, за „консистенцията и структурата на неговата субстанция“ във връзка с въздействията на предната част на животното и горнослънчевите планетни сили, следователно с нервно-сетивната система. Върху предницата на животното действа „слънчевото облъчване“, върху задната част, тоест веществообменно-двигателната система - „лунното облъчване“ като отразена слънчева светлина.

Нека да запомним, че за споменатите процеси при животното меродавно е астралното тяло. Докато предната, свободната част на астралното тяло произвежда съзнание, действа върху задната, етерно-физическа организация като че отвън, формиращо, тоест укрепващо, втвърдяващо, разграждащо и в последна сметка отделително. Процесите на съзнанието винаги имат разграждащо действие във физическото тяло. Сега тези процеси са свързани с онази астралност във въздуха и топлината на обкръжението, която е била отделена там от растенията. Тя се обработва непосредствено от предната, свободната част на астралното тяло. Тя бива въплътена в органите на веществообменно-двигателната организация, която по този начин бива формирана.

Отделянето на въздух и топлина чрез растенията

Асимилацията на въглеродното вещество от въздуха с помощта на светлината, наречена още фотосинтеза, е решаващата способност на зелените растения. При това въглената киселина на въздуха се всмуква в течните жизнени процеси на листата, а през процепите се отделя кислород. Той произлиза от поетата от почвата вода и сега е естествено във въздушна форма, във форма на газ. Но растението изразходва в процеса на дишането отново част от образуваната захар и с това се сдобива с жизнена енергия особено за образуване на белтък и на веществата на вторичната веществообмяна.[7] При това отново се получава въгледвуокис, който се отделя; и се освобождава топлина, която растението също не може да складира. В цветовете има почти само тази разграждаща страна на веществообмяната. Там има само остатък от изграждане, от водни ароматни вещества, които изпълват околността с ухание. Така се приближаваме до разбиране на бележката на Щайнер в края на седмата лекция, че растението живее чрез отделянето на въздух и топлина. В неговите подготвителни към Курса бележки стои:

«Животните: Те притежават свой самостоятелен живот във въздуха и топлината; вътре в себе си те поемат етеризирана земя и вода - за да ги издигнат до областта на въздуха и топлината: те отделят това, което е астрализирана земя и вода.

Растенията: Тяхното съществуване е в земя и вода; те вливат в своето обкръжение астрализирани въздух и топлина: за да ги освободят от областта на земното и водното. Те поемат етеризиран въздух и топлина.»[8]

В края на втората лекция към разглеждането на животните отново се присъединява разглеждането на растенията.[9] Те получават своите космически въздействия от вътрешността на земята и ги провеждат навън. И с това, че животните ядат това, което расте над земята, те доставят тор, подходящ за това място. Това важи в по­голяма степен за растенията, които са особено богати на космични въздействия, за дърветата и многогодишните растения (първа лекция), за което главно се говори в седмата лекция и се споменава при храненето с листак, който действа «изключително регулиращо за другите храни».

С въздуха и топлината растенията отвеждат космичното (астралното) от почвата нагоре и го отделят в околността. Животните го поемат със своята нервно-сетивна система. Оттам то действа формиращо върху червата и храносмилането така, че на тора се придават силите, които са особено подходящи да преодоляват (стр.123) неорганичното на почвата, на която израстват растенията.

[1] 7., 214.

[2] 7., 228­229.

[3] Щайнер­Вегман 1025: „Основи за разширение на лечебното изкуство„, Сс 27.

[4] 7., 218.

[5] 7., 229.

[6] 2., 81.

[7] На загубата при процесите на фотореспирацията на С3 тук не отдаваме значение.

[8] В Щайнеровите бележки към Селскостопанския курс лист 41, Сс 327.

[9] 2., 83.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder