Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

ЕДИНАДЕСЕТА ЛЕКЦИЯ, 6. Юли 1924

GA_317 Лечебно-педагогически курс
Алтернативен линк

ЕДИНАДЕСЕТА ЛЕКЦИЯ

Дорнах, 6. Юли 1924

Нека сега да обсъдим случаите, за които вчера не достигна време. Имаше едно 10-годишно момиче, страдащо от загуба на паметта. То е едва във втори клас. При него наблюдаваме разрастване в областта на носоглътката; това е свързано с усилване на етерното тяло в областта на пикочния мехур, което има своето отражение в главата. При това момиче изоставането действително има физически произход. Момичето е на 10 години, тоест в един период, за който винаги съм казвал, че отношението на възпитателя е изключително важно.

Естествено, всичко, което е довело момичето до това състояние, остава недоизяснено. Възпаленията в областта на пикочния мехур, имащи отражение в горния организъм, недвусмислено показват, че етерното тяло не се включва в организма по правилен начин, защото взаимодействието с астралното тяло също не протича както трябва. Разбира се, Вие винаги трябва да имате предвид, че причините за нещата, които се случват в душевната сфера, се коренят в по-фината организация, така че в по-грубата организация ние не откриваме никакви следи. Естествено, по-лесно е да забележим нещо в горната организация, отколкото в долната организация. Но ако искаме да помогнем на едно такова дете, чието етерно тяло функционира неправилно поради дефекти в астралното тяло, нещата опират до следното: По възможност да усилваме всичко, което би могло да направи впечатление на детето; с едно такова дете трябва да се работи посредством силните впечатления. Паметта зависи от правилната организация на физическото и етерното тяло. Астралното тяло и Азът не вземат със себе си онова, което под формата на спомени се запазва във впечатленията. Сънищата също възникват едва тогава, когато настъпи частично отлагане на астралното тяло и Аза в етерното и физическото тяло. Следователно, за Аза и астралното тяло всичко, което се случва между заспиването и пробуждането, подлежи на забрава. То се отлага в това, което остава в леглото. Но ако това, което остава, е организирано неправилно, то не може да въплъти остатъка от впечатления и тогава нещата опират до това, да се предизвикат достатъчно силни впечатления, така че горната организация да окаже енергични въздействия долната организация – имам предвид въздействията на Аза и астралното тяло върху етерното и физическото тяло.

Аз не съм сигурен, дали вече сте опитвали да проверите неговата памет с помощта на прости народни мелодии?

Г-ца д-р К.: Да, така нещата тръгват по-лесно.

Нека въз основата на тази налична способност за възприятия да работим по-нататък, опитвайки се например да насочваме вниманието към такива кратки стихотворения, в които определен мотив се повтаря на всеки три строфи, така че детето да получи едно силно усещане за ритъма, за да се приближим до момента, когато ще му предложим също и неритмични впечатления. Не е толкова важно дали този момент ще бъде постигнат бързо, или след три-четири години, вече в половата зрялост. Ако работим съгласно този принцип, до постигането на посочения момент, а именно до момента, когато детето ще преработва не само ритмичните, но и неритмичните впечатления, ние така или иначе ще напредваме в областта на възпитанието. Терапията е вече набелязана: компреси с Berberis vulgaris (10%) и лечебна евритмия L M S – U.

И така, ние се ръководим от възгледа, че формиращите сили, които се присъединяват към подвижността на астралното тяло, се противопоставят на M. M, както казах, е онова, което привежда целия организъм в състояние на издишване, като по този начин става и една среща между астралната и етерната организация. S усилва дейността на астралното тяло, но така, че то да остане при самото себе си, а после идва U. Тези подробности изникват непосредствено пред нашия поглед, тук ние само ги възпроизвеждаме. Компресите с Berberis vulgaris имат за цел да неутрализират причините за възпаление.

После ни беше представен и младеж на 16 години с клептомания. В негово лице Вие имате един много поучителен пример. Необходимо е само да видим, с какво той свързва своите впечатления. Тук нещата могат да са съвсем различни с оглед на досегашното му възпитание.

Сега остава детето, едно неспокойно дете, което трудно се задържа на едно място. То не се е научило да говори и всъщност изостава във всичко, което е трябвало да усвои през първата епоха от живота. Фактически лесно е да разберем какво му липсва: то не е в състояние да имитира! Или с други думи: То не може чрез Аза и астралното тяло да приведе в движение своите органи. Детето е изключително мило, обаче копнежът на неговото физическо тяло към покой остава неосъществим. При него можем да започнем със звукова евритмия. Тогава то има шанс да напредне в развитието си. Аз мога да подскажа само главните насоки. Ако детето правилно изпълнява евритмичните упражнения, неговото астрално тяло ще се възбуди до такава степен, че ритъмът ще обхване и етерното му тяло.

В дадения случай трябва да накараме детето да повтаря определени ритмични фрази, за да навлезе изцяло в музикалния елемент: “Und es wallet und woget und brauset und zischt.” Става дума за това, с помощта на “Und es wallet…” да подхванем бавно детето, придвижвайки се напред и назад. В този случай аз нарочно казвам “woget” вместо “siedet”, понеже фразата се използва с терапевтична цел. Да правим това бавно, насам и натам. И там, където е възможно, нека да следваме следната звукова последователност. Детето се пробужда вътрешно, ако го накараме да се удивлява по следния начин: нека то да произнася A, после E I, после в обратен ред I E A – A E I – I E A и така нататък. Така детето постепенно се пробужда, а благодарение на принципа на подражанието, нещата ще се повтарят. Вие трябва да разглеждате всяко дете поотделно; след време ще се убедите, че в основата на всяко Ваше начинание лежи принципът на имитацията.

Понеже идва ред и на терапевтичните въздействия, а именно, когато постигнем взаимодействието между това, което изтласква субстанциите на организма към периферията, центробежното – това винаги е хипофизата, обаче при детето нещата стоят така, че ние не можем да използваме хипофизата, както в случая при рахитичните деца – и противоположния, центростремителен принцип, използвайки това, което заедно с хипофизата има тенденцията да изгражда човешкия организъм, като за целта са подходящи Carbo vegetabilis и Carbo animalis. Бихме могли да започнем с Carbo animalis и после да го редуваме с друго лекарство, като в първия случай разчитаме на формообразуващия принцип, присъщ на Carbo animalis, а във втория случай – на организационния принцип, изразяващ се в растежа и присъщ на Hypophysis cerebri.

Естествено, първоначалната задача на работещите в един такъв Институт, е да наблюдават внимателно всичко, с което се заемат. Става дума за това, човек да върши нещата с онази вътрешна сила, която произтича от доверието. Виждате ли, в случая с това дете най-лошото не е в самото него – защото Вие скоро ще установите известен напредък – а в родителите, в майката, която е напълно убедена, че съвсем скоро трябва да стане някакво чудо. Аз дори чух, че тя иска да остане заедно с детето.

Реплика: Тя само го е довела.

Добре, ако е така, това само ще улесни нещата. Но във всеки случай ние трябва да посрещаме с известно търпение тези напълно разбираеми, но ужасно неразумни родителски изисквания, понеже хората не знаят, а и не могат да знаят какво е необходимо при едно такова дете.

И така, за едно такова дете е много полезно, ако то – дори и физически – бъде последователно доведено до онези състояния, които описахме със звуците A E I – I E A и така нататък. Вие ще постигнете това, ако детето прави кратки, умерено топли бани, последвани от прохладен душ. Изобщо, ако установите, че абнормността се проявява като вялост, посочените процедури винаги ще оказват благотворно влияние, стига да не се прекалява. И не бива да се страхуваме, ако след такива бани, особено в началото на лечебния курс, детето стане малко възбудено. Това ще премине. Реакцията приключва и детето постепенно се нормализира.

Сега трябва да обсъдим случая с момчето, което вижда всичко в цветове. Това е едно момче, което няма пари. Основният феномен при него е следният: то не може да се включи както трябва във външния свят, то остава затворено в себе си. Нека да Ви обясня този феномен. То не може да навлезе във външния свят и по този начин непрекъснато конфронтира своята Азова организация със своето астрално тяло, в резултат на което развива една вътрешна несръчност, или по-добре казано, една вътрешна небрежност. А това води след себе си следното: поради сблъсъците със своето астрално тяло, то развива една фина чувствителност и заприличва на един изтънчен човек. Всичко това е свързано с виждането на цветовете. То възприема цветни форми, понеже е будно в своето астрално тяло. При него положението е такова, че то може да бъде възпитавано, само ако съзерцава всичко, което ми се преподавал ето защо при такива деца откриваме един копнеж по идеалното, но и едно оттегляне от външния свят, неспособност за справяне с външния свят. Тъкмо при работата с това момче, чието обучение може да протича изцяло според методите на Валдорфската педагогика, всичко зависи от естественото доверие към него. Всъщност в този случай едва ли може да бъде направено нещо друго. Момчето изписва буквите по този начин (Рис. 20).

antroposofiq_GA_317_24.jpg?fbclid=IwAR14

Рис. 20

А сега не пропускайте да отбележите, че подобрявайки почерка си, момчето ще преобрази и цялата си вътрешна конституция. Ако доловите стремеж към самохвалство, веднага се възползвайте от доверието, което то изпитва към Вас, и се опитайте по някакъв начин да доведете нещата до абсурд.

Вчера стана дума за албиносите. В обсъждането, ние стигнахме до извода, че трябва да открием космическия импулс, който действува в тези случаи. – Нека на първо време да се обърнем към специалисти в областта на космическите констелации и да попитаме дали има някакви особености в хороскопите на тези хора, кои са общи за всички тях.

Към г-ца д-р Врееде:

Направи ли Ви впечатление самото разположение на външните планети Уран и Нептун?

Г-ца д-р Врееде: Да, тук аспектите са много, но за хороскопите не бих могла да кажа нещо повече.

Аз нарочно зададох този въпрос, понеже Вие се занимавате с хороскопи и вероятно сте стигнала до някакви заключения. За мен са от значение главно аспектите на Уран и Нептун. Понеже става дума за една нова област, най-добре е да подходим към нещата чисто евристично. Има и други теми за обсъждане, но засега ще се спрем върху следното.

Нека отново да разгледаме човешкото същество. Изхождайки от етерния принцип, който изгражда целия човек, ние различаваме: физическо тяло, етерно тяло, сетивно тяло, което свързваме със сетивната душа, разсъдъчна душа, наричана от гърците душа на силите, съзнателна душа, а после идват: Духът-Себе, Духът-Живот и Човекът-Дух. Тези съставни части на човешката природа следва да бъдат разглеждани в тяхната относителна самостоятелност. Но всъщност съотношението им при всеки отделен човек е различно: един има повече сили в етерното тяло, а по-малко във физическото тяло, друг има малко повече сили в съзнателната душа и така нататък. Човекът пронизва всичко това със своята собствена индивидуалност, която преминава през повтарящите се земни животи и която регулира всички тези връзки с оглед принципа на свободата. Обаче онова, което идва от Космоса, е така свързано с човека, че на физическото тяло съответствуват най-силните Слънчеви въздействия. На етерното тяло съответствуват най-силните Лунни въздействия, на сетивното тяло – най-силните Меркуриеви въздействия, на сетивната душа – най-силните Венерини въздействия. На разсъдъчната душа съответствуват най-силните Марсови въздействия, на съзнателната душа – найсилните Юпитерови въздействия, на Духът-Себе – Сатурн. А това, което в човека днес остава все още неразвито, има отношение към Уран и Нептун; те са „скитниците”, които са се присъединили към нашата планетарна система едва по-късно, следователно при тях трябва да търсим такива влияния, които фактически не са от голямо значение за рождената констелация.

antroposofiq_GA_317_04.jpg?fbclid=IwAR14

От други антропософски лекции Вие знаете колко силно е влиянието на Луната по обиколния път чрез човешкото етерно тяло. Тя е свързана също и с общия принцип на наследствеността. Луната включва всевъзможни сили в модела на физическото тяло, които човек получава от родителите си. Това Лунно влияние дава точно определена посока на най-ранното детско развитие още от ембрионалния период.

Представете си един човек, чиято констелация е такава, че този Лунен импулс е максимално силен или поне достатъчен, за да му позволи да получи по пътя на наследяването нещо, което – така да се каже – се спуска в неговата обмяна на веществата. Но може да се получи и друго: от Лунните влияния да бъде отнета някаква част, така че това, което ги отхвърля и се намира от другата страна, а именно Уран и Нептун, да привлече онова, което всъщност трябва да се съдържа в сферата на Луната. Могат да съществуват и други констелации. Обаче при тези деца ние откриваме тъкмо такава констелация и от хороскопа е ясно за какво става дума.

Ако вземем един хороскоп, ние ще установим – и това трябва да ни направи впечатление – че Уран с Венера и Марс се намират в тази област. В случая ние не бива да излизаме извън този тригон. Тук се намират Марс, Венера и Уран. И ако вземете Марс, Вие виждате, че при това дете, родено през 1909 година, той се намира в пълна опозиция спрямо Луната. Тук е Луната, там е Марс. Марс изтегля със себе си Уран и Венера (Рис. 21/22).

antroposofiq_GA_317_25.jpg?fbclid=IwAR14

Рис. 21

antroposofiq_GA_317_26.jpg?fbclid=IwAR14

Рис. 22

Обръщам Ви внимание и върху нещо друго: В същото време Луната се намира във Везни, следователно, тя не е устойчива в Зодиака, колебае се; нейните влияния са допълнително отслабени и от факта, че Марс, носещ луциферическите влияния, стои в опозиция спрямо нея.

А сега да разгледаме хороскопа на по-малкото момиче; тук нещата стоят така: Ние отново имаме Венера, Уран и Марс в една област; те са разположени една до друга в тази част на небето. Те са в опозиция спрямо Луната, а Луната се намира във Везни. Сега да погледнем втория хороскоп – тук отново намираме, че Марс, Венера и Уран се в близко съседство, какъвто беше и предишният случай. Ако насочим поглед към Марс, ние също откриваме една, макар и не пълна, опозиция спрямо Луната. И така, при по-малкото дете ние не установяваме една пълна опозиция спрямо Луната, но все пак е налице една приблизителна опозиция. Своеобразното тук е, че ако потърсим Луната, ние отново ще я намерим във Везни, почти в опозиция спрямо Марс, който увлича със себе си Уран и Венера. И така, тя отново се намира във Везни. Това не бива да е така, но всъщност Вие нямате точната дата на раждането. Там Луната е във Везни, а също и тук.

Г-ца д-р Врееде: Интересно е, че и в двата случая има една и съща констелация между Луната и Нептун.

Това трябва да бъде обяснено за всеки случай поотделно. Хороскопите следва да бъдат интерпретирани индивидуално. Понеже става дума за сестри, такова подобие не е учудващо. Фактът, че при по-голямото дете има една по-силна опозиция, отколкото при по-малкото, се обяснява с възрастта, което също не е учудващо. Важното е, че тук се появява една съвсем очевидна констелация, и нейното интерпретиране показва следното: Марс, носителят на желязото, постига самостоятелност по отношение на размножителния принцип, по отношение на Луната, и най-вече отклонява всичко онова, което идва към човека благодарение на Венериния принцип, всичко онова, което е свързано с любовта; Марс не го допуска до своята собствена мисия, изтръгва го от своята собствена мисия и не му позволява да се свърже с това, което работи в размножението, а после и в растежа. Ето защо това, което трябва да живее в долната част на човека и да е свързано с растежните сили, се оказва изместено в организацията на главата, в резултат на което виждаме, че растежът страда от липсата на желязо, докато всичко, което е свързано с овладяването на желязото, тоест сярата, е в излишък.

Следователно, в този случай сме изправени пред едно много силно доминиране на волята и преди всичко, в процеса на възпитанието трябва да се отнасяме колкото се може по-нежно с нервно-сетивната система, която като цяло е много лабилна. Към нервно-сетивната система на тези деца следва да се отнасяме с голяма нежност и най-вече да не натоварваме очите с четене и други подобни неща, а цялото преподаване да се извършва без зрителни усилия, без четене. Напротив, нека очите да привикнат към такива цветови впечатления, които да не се различават много, а бавно преливат едно от друго, както става, когато детето наблюдава дъждовната дъга. Това са част от средствата, които бихме могли да приложим.

Що се отнася до чисто терапевтичните въздействия, бих добавил само това, че след половата зрялост не може да се очаква особен ефект. Но в нашия случай аз бих Ви посъветвал внимателно да наблюдавате различията в реакциите, понеже едното дете е родено през 1909, а другото през 1921. Фактически, при едно такова дете има силно излъчване на желязо от страна на двигателновеществообменния организъм. Вие бихте могли да постигнете това силно излъчване на желязо като натрошите пирит на прах и го поръсите върху някаква повърхност, която ограничава излъчването на желязо, например стъкло – само че в този случай употребата му е невъзможна. Ето защо се опитайте да използвате чиста хартия, добре пропита с мазнина, например съвсем тънка пергаментова хартия, достатъчно тънка, за да прилепне към тялото. Обикновената хартия не е подходяща. После покрийте хартията с борова смола и поръсете върху нея пиритовия прах. По този начин излъчването на желязо се насочва в посока навътре. С така обработената хартия покрийте краката и раменете, а после направете изтеглящ компрес върху челото, например с Cochlearia. Ако извършим всичко това по времето, когато става смяната на зъбите – един период на големи изменения – бихме могли напълно да отстраним лабилността при такива деца.

Естествено, тази проблематика би могла да бъде проследена и по-нататък; защото досега светът не е напреднал кой знае колко по въпроса за албиносите, освен общоизвестните констатации: те са пълни, имат светли коси, нощем виждат подобре, отколкото денем и така нататък.

Но сега, моля, задайте Вашите въпроси.

Въпрос: Ние достигнахме до ситуацията да задаваме въпроси, понеже д-р Л. се обърна към г-жа д-р Вегман по един друг повод. Той смята, че настроението на участниците не е такова, каквото би трябвало да бъде.

Не се налага да губим време за изясняване на тези неща; всичко е много по-просто. Д-р Л. дойде при мен и сподели, че всред участниците от Лауенщайн има известни очаквания, в смисъл, че в рамките на антропософското движение те биха искали да предприемат някаква мисионерска мисия, която изисква преди всичко обсъждането на кармичните връзки между хората, ангажирани с тези неща.

Л. поклаща глава.

Добре, нека да поставим ударението върху това, което каза Л. Вие смятате, че трябва да се започне с нещо основополагащо и аз предложих първоначално да се изучи това, което изнасям в този лекционен цикъл. Ако сме недоволни от него и останем с абстрактното очакване, че например трябва да се основе едно напълно ново движение, тогава бихме се оказали пред опасността от една голяма заблуда. – И така, Л. дойде при мен и каза, че този основополагащ импулс трябва да се разпространи навсякъде, а самият Лауенщайн би трябвало да стои в центъра на света; този беше първоначалният повод, нали така? – Е, това не е толкова лошо. Но сега най-важното е да задаваме конкретни въпроси и да не мислим за нищо друго.

С. пита как институтът в Лауенщайн е свързан с факта, че Трюпер пръв се захваща с възпитанието на непълноценни деца.

Мислите ли, че той наистина е първият, който се е опитвал да работи с такива деца. Това, което се говори тук, не бива да води до крайни обобщения. Що се отнася до възпитанието на непълноценни деца, аз не смятам, че този сравнително рано възникнал и успешно действуващ институт за възпитание на непълноценни деца в Хановер е бил особено повлиян от този човек. Възпитанието на тези деца е нещо, което съществува много по-отдавна. А това, което винаги е липсвало, е именно възможността да се вниква в цялата същност на тези деца. Ние няма да се справим и с най-простите неща, скъпи мои приятели, ако оставим антропософията встрани от разглеждането на тези въпроси. От друга страна, тъкмо вникването в човека води до най-дълбоките прозрения на самата антропософия.

Вземете Гьотевото учение за метаморфозата и се замислете, как то е могло да бъде създадено от Гьоте, който е бил един умен човек. Та нали като нещо, което навсякъде има своите потвърждения, то е една пълна абстракция, която обяснява как листото живее в цветчето, как венчелистникът се превръща в тичинка, тоест разглежда съвсем елементарни метаморфози, една от които при животното и човека е метаморфозата на прешлените в черепни кости. Това учение не излиза извън рамките на най-елементарните неща. Самият аз бях поразен и си казвах: Нима Гьоте не е тръгнал от там – самият аз бях болен на тази тема през осемдесетте години – че целият мозък е едно преобразувание на един-единствен мозъчен ганглион? В духовен смисъл аз можах да видя, че той е схванал тази връзка. И тогава бях впечатлен от неговата сдържаност в коментарите относно това, което му се беше открило. Когато пристигнах във Ваймар, аз намерих в един от бележниците му следната направена с молив бележка: Мозъкът е един трансформиран ганглион. – Това беше отпечатано чак през деветдесетте години благодарение на моите усилия. През деветдесетте години внезапно се появи един напълно нов писател: Гьоте, така да се каже, стана най-плодотворния писател в края на 19. век.

А сега се замислете какъв път е извървяло Гьотевото учение за метаморфозата до онова учение, също свързано с метаморфозата, което намира израз тук чрез факта, че обсъждаме едно нормално едногодишно дете, метаморфозирало в онзи гигантски ембрион, който видяхме преди няколко дни. Това е една метаморфоза на изоставането, едно задържане в определено ембрионално състояние.

antroposofiq_GA_317_27.jpg?fbclid=IwAR14

Рис. 23

Но Вие, скъпи мои приятели, ще стигнете до това прозрение, ако отново и отново се отдавате на онази медитация, която Ви дадох вчера: Тук е кръгът, тук е точката; после кръгът става точка, точката става кръг и така нататък (Рис. 23). Сега, медитирайки, опитайте се отново и отново, да вмъквате точката вътре в кръга, да разширявате точката в кръг, за да усетите как двигателно-веществообменната система възниква от нервно-сетивната система. Доведете нещата дотам, че да усещате главата, докато си казвате: Точката е точка, кръгът е кръг.

– Почувствувайте как слизате от главата към веществообмяната, докато си казвате: Точката е кръг, кръгът е точка. Тогава Вие ще се изправите пред изграденото учение за метаморфозата и ще си кажете: Едва чрез този вид мислене, което произлиза от антропософията, е възможно да стигнем до някакво прозрение относно вътрешната същност на непълноценните деца. Ето какво се опитахме да постигнем в хода на тези лекции.

Но ако човек иска да направи нещо, той не бива да си представя кармата така: Ето, има един Ангел, който е довел тук С., друг Ангел е поставил тук П., трети Ангел е довел Л. После друг Ангел е привлякъл упорития д-р К., а друг особено благосклонен Ангел се е погрижил за г-ца Б.; така ние се чувствуваме събрани тук от пет Ангела. Но ако човек действително иска да предприеме нещо, това съвсем не е правилното разбиране за кармичните връзки, в които ни предстои да навлезем. Правилното разбиране търси ентусиазма, насочен към бъдещата карма, която продължава да работи и в този момент. Сега Вие бихте могли да попитате: Какви са били предпоставките в Йена, към които можем да се присъединим? – Защото, когато човек се нанася в един обзаведен дом, той не изхвърля всички мебели, а понякога, стига да е възможно, си задава въпроса: Как да използвам това, което съм заварил вътре?

Вие знаете, че навремето в Йена е станало нещо забележително: движен от съвсем сходни младежки импулси, от определени религиозно-духовни тенденции, немския абат Хилдебранд се отправил към Рим и по-късно станал папа Григорий VII, за да окаже от Рим едно силно влияние върху първоначално действуващите в него импулси. Тук ние имаме един силен римски импулс, тръгващ от Рим към Европа. Вие сте изучавали това историческо събитие. Но забележителното тук е, че същата тази индивидуалност, в своя следващ земен живот, отново се появява в Йена под името Ернст Хекел. Става така, сякаш в самия човек разградните принципи редовно се намесват в градивните принципи. Ето как в Йена Вие имате едно течение, което явно се противопоставя на римското течение. А пресечната им точка е тук (Рис. 24).

antroposofiq_GA_317_28.jpg?fbclid=IwAR14

Рис. 24

И когато на своя 60. рожден ден Ернст Хекел произнасяше речта си в Йена, в Зоологическия институт, бихме могли да имаме впечатлението, че пред нас е застанал старият Хилдебранд. Той имаше същия начин на изразяване, говореше също като него: с тих, приглушен глас, претегляйки думите си като някой, който въпреки че е говорил публично много време, все още не е овладял речта си докрай. И куриозното е: Абатът Хилдебранд, носещ изражението на един строг папа – той просто олицетворяваше църковната институция – имаше тази особеност, че с удоволствие разказваше такива неща, които караха другите, ако не да се смеят, то поне да се усмихват. Беше много забавно да се наблюдава, как по време на официални обеди Хекел започваше да разказва анекдоти от своя живот в паузата между отделните ястия, така че езиците на всички се развързваха и всичко приключваше леко и весело. Със своето детинско поведение 60-годишният Хекел често объркваше другите и аз още си спомням колко смешен се оказа Оскар Хертвиг, който не успя да изнесе надутата си реч, докато в същото време Хекел разказваше своите анекдоти.

И така, струва ми се, че изхождайки от езотеричната подготовка, през която минахте, Вие бихте могли да постигнете нещо особено важно поради факта, че бихте били в състояние да държите речи, подобни на тази, която той произнесе в Зоологическия институт по повод на своя 60. рожден ден. Тя не беше дълга, но беше конкретна и съдържаше нещо изключително обективно. И сега я сравнете с речта на проф. Гертнер, който не беше склонен да приема Хекел за човек, допринесъл нещо значително за световната история. Той изрично подчертава, че не бива да обръщаме внимание на тези неща, а той с удоволствие избягва да приема Хекел като автор на „Естествената история на сътворението”, изтъквайки колко много лекции е прочел колегата Хекел, повече отколкото всички останали взети заедно, и че направеното от Хекел надхвърля постиженията на цялата Академия в Йена! – Той беше един филистерски ум. Извънредно комично беше да се чуе неговата реч. Ако вземете речта на Хекел, Вие ще доловите в нея нещо свежо и живо, но после внасят ешафода, влиза колегата Гертнер и отсича главата. И физиологът, този бивш католически деец, тъжно се оглежда, понеже – заедно с другите – и той трябва да участвува в дискусията. Но погледнете Хекел и вижте какво подмладяващо въздействие оказва той! Духовният му подем увличаше всички студенти. У тях също се пробуждаше някаква имагинативна способност. Потърсете онази книжка, където са събрани всички песни, които са звучали през този ден, например чудноватата песен за археоптерикса, който точи клюна си на върха на църковната кула – и представете си младенческата свежест на живота, който кипеше около Хекел. Препоръчвам Ви да медитирате върху всичко това, и тогава Вие ще проумеете какво означава Йена за духовното развитие на Европа.

И така, за да приключим темата, утре в 9. часа ще изнеса пред Вас моята последна лекция.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder