Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Съдържание

GA_313 Терапията от гледната точка на духовната наука тъй като я въведох цялата
Алтернативен линк

СЪДЪРЖАНИЕ

ПЪРВА ЛЕКЦИЯ, Дорнах, 11 април 1921 г.

Висши съставни същности на човека и действията на веществата върху физическото тяло при болест и лечение. Веществата като резултат от процеси. Насочване но погледа към взаимодействията между процесите в човека и извън него. Четирите съставни същности в организацията на главата (сетивно-нервната система), в ритмичния организъм и във веществообменно-двигателната система. Въздействия на силиция (кварца). Процеси на образуването при кварца и калция и тяхното преодоляване в пораждането на човешкия организъм.

ВТОРА ЛЕКЦИЯ, 12 април 1921 г.

Дейност на аза в главата (топлинно диференциране) и в двигателно-веществообменната система (статика). Четирите вида етер, техните взаимоотношения и отношението им към човешкия организъм. Същност на болестта. Лечебни и болестни процеси. Физическият процес в главата и неговото значение за организма. Умирането по време на целия живот и азовото съзнание. Азът и физическият процес. Същност на смъртта. Астралното тяло и неговото отношение към болестта, етерното тяло - към здравето, физическото тяло - към храненето, азът и смъртта. Висшите съставни същности на човека и болестите. Фосфор, сяра, арсен, антимон. Връзката на химичните вещества с органичните процеси в човека.

ТРЕТА ЛЕКЦИЯ, 13 април 1921 г.

Астралното тяло и гръдният организъм. Физическото и етерното тяло. Изграждането на растението. Ритмичният хармонизиращ процес между действието на лечебните и болестотворните сили. Дишане. Въглерод и кислород. Заспиване и събуждане. Значение на душевния живот за ритмичните процеси. Процеси в гръдния организъм, като резултати на процесите в горния и долния човек, и във външния свят. Същност на светлината и лечение високо в планината. За храненето. Електричество и магнетизъм и тяхното приложение в терапията.

ЧЕТВЪРТА ЛЕКЦИЯ, 14 април 1921 г.

Заспиване и събуждане. Суровоядство. Степените в човешкото индивидуално развитие. Азът и приемането на храната. Развитието на азовата дейност с нейната полярност в детската възраст. Лечението на затрудненията в храносмилането, предизвикани от затруднения в развитието в горния смисъл; разлики между момичетата и момчетата. Азът в обмяната на веществата, отношение към процеса, свързан с вкуса. Лечение на нередовностите на азовото разитие. Азът и топлинните съотношения. Неговото биполярно проявление. Азовата дейност в храненето и обмяната на веществата в развитието на детето. Азът и топлината.

ПЕТА ЛЕКЦИЯ, 15 април 1921 г.

Процесът на арсенизирането. Същност на дифтерията и на феномена заразяване, терапия. Азовият процес и фосфорните процеси. Действието на аза в динамичните процеси. Патология на азовата дейност и начинът на нейното проявление в разпадането на епитела и др. Същност на фосфорното отравяне. Прекалено силното азово действие.

ШЕСТА ЛЕКЦИЯ, 16 април 1921 г.

За методиката на лекарските възгледи. Същност на белтъка. Отношението между храненето и дишането. Етерното тяло и проявлението му във водния елемент, астралността - в дишането, азът - в топлината. Хранителен и органичен белтък. Матката и сърцето. Отношение на сърдечната дейност към обмяната на мазнините и въглехидратите. Туберкулоза. Меркуриев процес. Гледни точки за приготвянето на лекарствата.

СЕДМА ЛЕКЦИЯ, 17 април 1921 г.

Широкообхватно антропософско познание за света като основа на терапевтичната преценка. Връзка на растението с човешкия организъм; силите на корена в терапевтично отношение, жълта тинтява, омайниче, Geum urbanum, ирис. Листа, треви - майоран. Цвят - бъз. Семена - ким Carum carvi. Метаморфоза на сетивния процес във веществообмяната и следващите от това терапевтични възгледи. Принципите на металотерапията. Полярността на среброто и оловото.

ОСМА ЛЕКИЦЯ, 18 април 1921 г.

За терапията с метали. Понятието за отровата. Преформиране на хомеопатичното правило. Солевият процес. Металният процес. Лъчевото въздействие на металите. Олово, магнезий, калай, желязо, мед, злато, живак, сребро. Отговори на въпроси: за лечението на астмата. За парентералната белтъчна терапия. Простуда. Връзка между мускули и кости. За изследването на вкуса. Вещество и процес в организма. Базедова болест.

ДЕВЕТА ЛЕЦИЯ, 18 април 1921 г.

Евритмията като терапевтично средство в нейната взаимовръзка с изграденото от Космоса човешко същество. Лечебната евритмия.

Бележки

Относно записките на лекциите

Рудолф Щайнер - живот и творчество


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder