Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

12. ДВАНАДЕСЕТИ СЕМИНАР. Щутгарт, 3. 9.1919

GA_295 Лекции по валдорфска педагогика
Алтернативен линк

ДВАНАДЕСЕТИ СЕМИНАР

Щутгарт, 3. 9. 1919 г.

Фонетично упражнение:   

Р.Щ.:  Нещата са правилни едва тогава, когато могат да се изрекат наизуст. Всяка сричка да се изговори съзнателно.

Из "Ние намерихме пътека" от Кристиан Моргенщерн.

Р.Щ.: Нюансите, с който трябва да се четат стиховете ще разгледаме утре след прочита на трета строфа.

Някои курсисти предлагат обобщеното представяна на разгледаното до сега по ботаника. 

Р.Щ.: Да се дават колкото може повече примери! Метаморфозата и попълването все още е неразбираемо за деца под 14 години, особено за деца от 9 до 11 години.

Тук има още нещо важно. Вие съвсем съзнателно сте целели да бъде разгледан от всички страни въпроса за т.нар. сексуална просвета на децата. Тук е дадено всичко възможно "за" и "против".

Очертават се три основни въпроса: Да се вземе под внимание; Кой трябва да извършва сексуална просвета? Който мисли сериозно, с цялата отговорност на възпитател: в училище, скоро ще забележи, че е изключително трудно да се поема тази задача. Мисля, че Вие не бихте давали с удоволствие сексуални обяснения на 12 14 годишни палавници.

Второ: касае се за това: Как трябва да се даде пояснението? Това също не е толкова просто.

Трето: Къде трябва да се даде то? Къде трябва да се вмъкне? В обучението по природознание ли?

Ако обучението се организира на правилни педагого-дидактически основи, нещата ще са получат от само себе си. Ако Вие подходите така, че обясните на децата процеса на растеж във връзка със светлина, въздух, вода, земя и т.н., децата ще възприемат понятията така, че ще може бавно да преминат към процеса на оплождане при растенията, след това при животните и при човека. Но Вие трябва да наблюдавате нещата цялостно, да разглеждате растението сред светлина, вода, земя, да подготвяте онази представа, която се изисква при възприемането от децата на сложните процеси на растеж и оплождане. Прекалените безсмислени приказки при сексуалната просвета са доказателство за това, че методите на обучение днес не са на висота. Иначе елементите щяха, да бъдат извлечени още по-рано от такива чисти представи като обяснението на процеса на растеж свързан със, светлина, въздух, вода и т.н.

М.: прави географско изложение, за области в Среден и Долен Рейн.

Р.Щ.: При рисуването на карти планините трябва да се рисуват в кафяво, а реките в синьо. Реките трябва да започват да се рисуват по своето течение от извора, никога от устието. Една карта за почвата, въглища, желязо, злато, сребро, след това още една за градовете, индустрията и т.н.

Обръщам вниманието Ви върху това, че е важно да се направи избор и да се разчлени така, че често да се връща към тази област. Важен е и вида на изложението. Опитайте да предадете истинността на материята така, че детето винаги да има чувството, че описанието е напълно живо, описвате индустрията все едно, че сами работите там. При рудодобива, също така и т.н. Възможно по-живо! Колкото по-живо се описва, толкова повече децата взимат участие в работата.

Т.: разглежда изчисляването на лице, изхождайки от квадрата и преминавайки към правоъгълник, паралелограм, трапец, триъгълник.

Р.Щ. : Трудно е да се обясни на детето какво е ъгъл. Можете ли да дадете метод, с който да покажете това на детето?

Вие ще обясните на детето какво е един голям и един малък ъгъл, като най-напред нарисувате ъгъл, като направите раменете един път големи, един път малки. Кой ъгъл е по-голям?  Двата са еднакви по големина!

След това накарайте две деца едновременно да започнат от същата точка и им обяснете, че първия път долу са начертали един по-голям, а втория път един по-малък ъгъл.

Когато ъгълът е по-малък, неговите лъчи са по-близо един до друг; когато е по-голям, те са раздалечени един от друг. Добре е да има предварителна представа за големи и малки ъгли, преди да се започне да се измерва ъгъл с окръжност.

Т. говори за преобразуването на паралелограм в правоъгълник, за да изясни, че лицето е равно на основата по височината.

Р.Щ.: Може да са подходи така. Но ако цялото разсъждение до утре поставите, на друга основа, ще бъде добре да помислите дали не можете да поднесете на децата понятието за лице, и големина на лицето по по-рационален начин. Детето познава квадрата и Вие искате да му обясните, че той е една площ и че тази площ може да бъде по-голяма или по-малка. 

Второ. Помислете за утре, как бихте поставили на децата задачите които да извършат пресмятането без да лишат числата, това, което обикновено се нарича смятане наум.

Помислете, Вие бихте поставили на детето задача: Отнякъде тръгва пощенски раздавач, който изминава толкова мили. След него тръгва друг раздавач на колело. Той изминава толкова мили. Кога раздавачът с колелото ще настигне ходещият раздавач? Задачата е разработена така, че децата да развият съобразителността си при схващането на ситуации.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder