Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

4. ЧЕТВЪРТИ СЕМИНАР. Щутгарт, 25.8.1919

GA_295 Лекции по валдорфска педагогика
Алтернативен линк

ЧЕТВЪРТИ СЕМИНАР

Щутгарт, 25.08.1919 г.

Р.Щ.: Ще приключим с поставянето на задачи и ще преминем към това, което ни каза г-н Н. за часовете по смятане от гледна точка на темперамента на децата. Повечето се касае до учителя по смятане.

Н. изяснява инцидента, когато той счупва парче тебешир.

Р.Щ.: Бих искал най-напред да отбележа, че за пример не бих използувал тебешир, защото е жалко да се чупи тебешира. Бих потърсил по-малко ценен предмет. Достатъчно е едно парче дърво яли нещо такова, нали? Не е хубаво децата от малки да свикват да унищожават полезни предмети.

Н. пита, дали когато детето не спазва вертикалната посока, след това не се усложнява възприемането на пространствените и геометричните форми.

Р.Щ.: При по-голяма част от децата това не се забелязва. При тези неща много по-голямо значение имат тенденциите, според която е изграден човешкият организъм, отколкото строежът на отделната човешка личност. По този въпрос остро ми се противопоставиха след един доклад в Мюнхен, където казах, че за строежа на човека няма определено значение гръбначният му стълб да е на една линия със земния диаметър, докато при животните гръбначната линия трябва да е хоризонтално на него. След това дойде един учен лекар от Карлсруе и заяви, че когато човек спи, гръбначният му стълб заема хоризонтално положение. Тогава аз казах: Не става въпрос за това дали човек може да постави гръбначния си стълб в различни положения, а за това, че цялата човешка структура архитектурно е подредена така, че гръбначният стълб в нормално положение да е вертикален, дори когато се е изкривил или заел друго положение. Ако не се съобразите с това, никога няма да можете да разберете как определени особености на човешката сетивност, които се откриват и в интелекта, могат да се проявят например и в тези, които са се родили слепи. По своята същност човек е изграден така, че интелектът да влияе на очите му, така че при слепите да могат да се предизвикват представи, които са ориентирани към очите. Стига се до тенденцията да се изважда на преден план общото в човешкия организъм, а не това, което е случайно състояние.

Искам да завърша изложението на г-н Н. със следното. Не е важно да критикуваме тези неща, защото това го може всеки. Важното е те да бъдат придвижени напред и да се опитаме да вникваме в тях.

Да изходим от действие събиране, и по-точно от това как разбираме ние събирането. Да предположим, че имаме една купчинка боб или топчета. За днешния случай бих искал да допуснем, че децата вече могат да броят, което трябва първо да са научили. Детето брои, стига до 27. "27", казвам аз, "е сумата". Ние изхождаме от сумата, а не от събирането. Психологическото значение на това можете да проследите в моята теория на познанието. Тази сума ние разделяме на събираеми, на части или на купчинки. Една купчинка например от 17 топчета, друга от 7, друга от 3, друга от 5. С това свършваме топчетата: 27=12+7+3+5. Процесът на смятане започваме от сумата 27. Този процес оставам да бъде извършен от деца с изразен флегматичен темперамент. Трябва постепенно да се осъзнае, че този вид смятане е особено подходящ за флегматици. След това, тъй като процесът трябва да се проследи и по обратния път, ще извикам холеричните деца и ще събера отново топчетата, но така че да са подредени 5 и 3 и 7 и 12 правят 27. Значи холеричното дете върви по обратния път.

Събирането е видът смятане най-подходящ за флегматична деца.

Избирам някое от меланхоличните деца. Казвам:"Тук има една купчина топчета; пребройте ги!" Детето ги изкарва например "Виждаш ли, аз не искам 8, а само 3, Колко топчета трябва да се махнат, за да получите само 3?" Трябва да се стигне до това, че е необходимо да се махнат 5. Изваждането в тази форма е повече смятане за меланхолични деца. Сега извиквам едно сангвинично дете и го оставям да смята по обратния път. Казвам: "Какво е махнато?" И оставам да ми кажат: Когато махна 5 от 8, тогава ми остават 3. Сангвиничното дете го оставям да изпълни обратния тип смятане, искам само да кажа, че изваждането, но точно в този вид е подходящо за меланхоличните деца.

Избирам си едно дете от групата на сангвиниците. Подреждам отново определен брой топчета, като внимавам те да могат да се делят. След това ги оставам да ги преброят: 56 топчета. "Сега погледни, имам 8 топчета. Кажи ми, колко пъти по 8 топчета са 56. Виждате, че умножението води до деление. Получава се 7. Оставам смятането да се извърши по обратния път от едно меланхолично дете и казвам: "Не искам да проверя колко пъти 8 се съдържа в 56, а колко пъти 7 се съдържа в 56?" Обратното пресмятане винаги се извършва от дете с противоположен темперамент.

На холерика давам най-напред делението от по-малко към по-голямо, като казвам: "Виж тук имаме купчинка от 8 бройки, искам да ми кажеш в кое число 8 се съдържа 7 пъти." И той трябва да стигне до: в 56; в една купчинка от 56. След това оставам обратното, обикновеното деление да се извърши от флегматично дете. Към холеричното дете се обръщам пои този вид деление, тъй като той е подходящият за холерични деца вид смятане.

По този начин имам възможност чрез четирите аритметични действия да привлека и четирите темперамента. Събирането е подходящо за флегматици, изваждането за меланхолици, умножението за сангвиници, делението по обратен път към делителя, за холерици, това е което Ви моля да спазвате като заключение на казаното от г-н Н.

Особено важно е да не се работи скучно: половин година само събиране, след това изваждане и т.н., ние не трябва да взимаме четирите действия бавно едно след друго и след това да ги упражняваме и четирите. Първо само до 40. Така няма да учим да смятаме по обикновения учебен план, а чрез упражнение на четирите действия почти едновременно. Ще откриете, че този начин е много икономичен и децата ще могат да свързват нещата. Делението е свързано с изваждането, а умножението е само едно повтарящо се събиране.

К. предлага да започнат със стереометрията.

Р.Щ.: При възрастните може да се започне от телата, но защо искате при детето да започнете с тялото и да преминете към площта. Вижте, пространството по принцип съвсем не е нагледно, особено за детето. Няма да може лесно да се разясни на детето неясната представа за пространство. Дори ще пострада фантазията от това, че се изисква от детето да си представя някакво тяло.

Вие изхождате от това, че тялото е конкретното, линията абстрактното; не е така. Триъгълникът като такъв е съвсем конкретен, сам по себе си е нещо в пространството. Детето гледа пространствено. То се насилва когато трябва да мине в третото измерение, в дълбочина. Когато детето трябва да използува своята фантазия, за да си представи тялото, то то трябва предварително да има елементи от тази представа. Детето трябва да може вече да си представя линията и триъгълника, преди да си представя например пирамида. По-добре е когато детето предварително има реална представа за триъгълник. Триъгълникът не е абстрактно тяло. Аз мисля, че геометрията трябва да се изучава първо не като стереометрия, а като планиметрия, като наука за фигурите и лежащата между тях повърхност, това е ценно, защото детето развива на тази основа своята възможност за разбиране; то намира и подкрепа чрез свързването на геометрията с обучението по рисуване. Детето може да нарисува един триъгълник сравнително скоро и не трябва много да се чака, то да начертае това, което вижда геометрично.

Е. показва вчерашния мотив за рисуване, но за холерични и флегматични деца.

Р.Щ.: За холерично дете това е един много добър мотив. За флегматични деца бих предпочел да го направя напръскан, това означава, че за флегматично дете се предпочита кариралото. /фиг.4/

Т. предлага рисунки за меланхолични и сангвинични деца.

Р.Щ.: При този метод трябва да се запомни, че при сангвиничното дете много зависи от повторението, особено, ако е в различни варианти. Например на едно сангвинично дете трябва да се нарисува следния мотив след това още три такива неща: След това още веднъж: така че всичко се свежда до повторението.

При меланхолично дете би било добре да се набляга там, където се изисква обмисляне. Да предположим, че меланхоличното дете трябва първо да изобрази такава форма /рис. а/ и след това противоположната форма /рис,6/, така че да се допълнят.

По този начин се активизира фантазията. Искам да щрихирам това, което е първоначалната форма /а/ и противоположната форма /б/ така. Това, което е щрихирано при /а/, при /б/ трябва да остане празно. Когато мислите да запълните празното, ще получите отново форма /а/. По този начин външните /б/ противоположни форми се получават от вътрешните /а/. Следователно тук имате противоположното на рисунките, където се използува повторението. Това, което е мисловно, е свързано с особеностите на меланхоличното дете. А където се използува повторението е за сангвиничното дете.

А. разказва приказката "Детето на Мария" за флегматичните деца.

Р.Щ.:: Добре би било да свикнете с добрата артикулация и по този начин да освобождавате децата от диалекта. Г-жа д-р Щайнер ще Ви покаже произношението.

Д. разказва приказката "Морското коте" във вариант за флегматични деца.

Р.Щ.: Ще Ви посъветвам да опитвате в подобни случаи да използувате и допълнителната помощ на разказването. Пред флегматичните деца бих спирал изречението по-често, за да могат те да вникнат и да използуват това за развитие на фантазията си. Да се възбужда любопитството на най-важните места, за да се стимулират мисленето и представите; "Царската дъщеря, била много красива, но не толкова добра!" Така се въздействува точно върху флегматичните деца.

Р. разказва приказката "Сезам" за флегматици.

Р.Щ.: използувайте изненадата, любопитството.

Л. разказва за сангвинични деца история за кон, магаре и камила. Кой Ви допада повече, конят или магарето?

Р.Щ.: Някои меланхолици ще харесат повече магарето. Това, за което ще Ви помоля при разказите за животните е да обръщате внимание повече върху това, да водите детето към наблюдение на животните, така че в тези описания могат да бъдат заложени действителни природни истории.

М. предава за сангвиници и меланхолици описанието на една маймуна, която бяга по гредите на покрива.

Р.Щ.: Да, при определени обстоятелства това ще направи силно впечатление на меланхолиците, но мисля, че трябва да се направи още нещо, което да изисква наблюдението на животните.

Искам само да отбележа, че не трябва никога да изпускате да наблюдавате темпераментите; спокойно можете да използувате първите три до пет седмици за това да наблюдавате темперамента на учениците и да ги разпределяте по групи, както говорихме до тук.

Ще направите добре, ако наблюдавате и крайностите на темпераментите. Изхождайки от своя светоглед, Гьоте изказва хубавата мисъл, че от ненормалното може да се изучи нормалното. Гьоте разглежда едно ненормално растение, едно неправилно образувано растение и от вида на неправилното образуване, той изучава нормалното. Така може да се прекара линията на свързване от нормалното към неправилното образуване на телесно-духовната същност и Вие сами ще откриете пътя от темпераментите към анормалната душевна същност.

Когато меланхоличният темперамент се изгражда анормално и не остава в душевни граници, а преминава в телесните, имаме проява на душевно заболяване. То е израждане на същността на меланхоличния темперамент. Израждането на флегматичния темперамент е слабоумието. Израждането на сангвиничното е глупостта. Израждането на холеричното е буйството. Понякога ще видите, как човек когато е афектирал преминава от съвсем нормално душевно състояние в подобни аномалии. Необходимо е да наблюдавате целия душевен живот.

Сега искам да преминем към решаване на другите задачи. Аз казах, какво биха си поставили нашите приятели като задача, ако три четири седмици след началото на обучението разберат, че едно флегматично, едно холерично и едно меланхолично дете са станали трите пепеляшки на класа, че са отхвърлени от всички и никой не иска да общува с тях. Ако това се случи как би трябвало да реагират учителите.

Различни участници се изказват по въпроса.

Р.Щ.: Децата никога не трябва да се оставят да доносничат едно срещу друго, а трябва по друг начин да се достигне до причината за тяхното отхвърляне. Децата не трябва сами да са виновни.

Често се налага да се помага при възпитанието на децата. Идват родители и казват например: Моето дете лъже. Не трябва да се колебаете да дадете съвет. Кажете: Измислете случай или разказ, в който едно дете чрез своята лъжа е въведено в неприятна ситуация. Когато на детето се разкаже такъв разказ, след това още един и още един в същия дух, тогава то ще се излекува от склонността си към лъжата.

По подобен начин бих разрешил затруднението и за трите деца. Всичко, което можете да научите и извлечете за тях, съберете в един разказ, който после ще разкажете пред целия клас л по този начин ще въздействувате върху "пепеляшките", които малко ще се успокоят, и върху останалите, които ще се засрамят. Ако го повторите ще помогнете със сигурност да се постигне една взаимна симпатия между децата. Такъв разказ е много труден. Но до края на семинара го скицирайте.

За утре имате друг случай, който също възниква и който със сигурност няма да се разреши с разказ, който да утеши едните деца, а другите да засрами.

Помислете, Вие имате в класа отново сравнително малки, 8-9 годишни деца и един от тези малчугани е научил нещо особено невъзпитано. Това се случва. Той го е научил навън и е успял да запали с него целия клас, така че в междучасието децата го упражняват. Един схематичен учител ще накаже целия клас. Но аз вярвам, че до утре Вие ще намерете един по-рационален, действуващ метод. Защото старият подход да се наказва, води до грешна позиция на учителя. При бой или наказание да се остане след часовете в училище винаги нещо рефлектира, а това не е хубаво.

Аз винаги си спомням един особен случай, който действително стана и при който засегнатият учител не се държа особено добре: Малчуганът реши и му се отдаде да наплюе тавана на стаята. Не можа да се открие виновникът, защото всички започнаха да подражават и цялата класна стая беше загрозена.

Искам да обмислите за утре тази морална постъпка. Вие знаете само, че целият клас е бил заразен. Не трябва да изхождате от предпоставката, че знаете предварително кой е подстрекателят. Помислете дали не е по-добре да се откажете от изобличаването чрез доносник.

Как ще постъпите?


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder