Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Съдържание

GA_239 Езотерични разглеждания на кармичните взаимовръзки Пети том
Алтернативен линк

С  Ъ  Д  Ъ  Р  Ж  А  Н  И  Е

*

Езотерични разглеждания на кармическо-космични връзки

*

ПЪРВА ЛЕКЦИЯ, Прага, 29. Март 1924 г.

Заблуждението на нашата цивилизация. Първичната мъдрост. Озарението в мистериите и пра учителите. Лунни същества и слънчеви същества. Гледни точки за разбирането на човешката съдба. Гарибалди.

ВТОРА ЛЕКЦИЯ, Прага, 30. Март 1924 г.

Акашовата хроника. Отрицателното пространство на Слънцето и слънчевите същества. Съвместното действие на йерархиите и тяхното влияние върху човека след смъртта. Усвояване на тайните на звездите чрез етерното тяло в следсмъртното съществуване. Подготвяне на по-късните човешки органи чрез моралната и етерна писменост на звездите. Душевни връзки, които водят от един земен живот в предишния земен живот; преобразуването на тези сили. Прозрение на същността на болестта.

ТРЕТА ЛЕКЦИЯ, Прага, 31. Март 1924 г.

Животът на човека във физическото тяло в царството на природния ред и в духовното тяло в царството на висшите йерархии. Образите и делата на духовния свят се разкриват на човека и при слизането на Земята произвеждат в него желанието за изправяне. Тайната на Голгота и мохамеданството. Влияние върху формите на мислене в Европа чрез арабизма и кръстоносните походи. Дворът на Харун ал Рашид и развитието на науките и изкуствата в него. Бейкън от Верулам и Амос Комениус. Развитие на душите при преминаването от една епоха в друга. Действителности в историческото разглеждане.

ЧЕТВЪРТА ЛЕКЦИЯ, Прага, 5. Април 1924 г.

Ние разбираме човешката природа, само когато разбираме Космоса. Примери за пренасянето на делата от единия живот в другия. Другарите на Гарибалди. Лорд Байрон, Маркс, Муавия-Уилсън. - Родените два пъти. Една изгубена драматическа епопея върху слънчевата мистерия: Преобразяването на човешкото същество чрез жертвата на интелекта. Морис Метерлинк за Рудолф Щайнер.

*

Антропософията като основа на познанието на духовното в света и човека и като душевен импулс за моралния и религиозен живот

*

ПЕТА ЛЕКЦИЯ, Париж, 23. Май 1924 г.

Унищожението на първия Гьотеанум и Коледното събрание в Дорнах 1923/24 г. като нов импулс за антропософското движение. Човешкото същество в живота между смъртта и едно ново раждане, разгледано под трите аспекта на «смъртта», на «изчезването на земния живот» и на «звездите» въз основа на степените на познанието - имагинация, инспирация, интуиция. Сферата на Луната. Срещата с пра учителите на човечеството. Животът на душата в Космоса, обратното изживяване на земния живот като първи зародиш на новото въплъщение. Изживяването на страдания, причинени на другите.

ШЕСТА ЛЕКЦИЯ, Париж, 24. Май 1924 г.

Същност на лечението. Тайната на сферата на Меркурий. Областта на съществуването на Венера. Слънчевият живот. Изправяне на злото в човека в тази сфера.

СЕДМА ЛЕКЦИЯ, Париж, 28. Май 1924 г.

Йерархията на слънчевата област. Действието на Христос в сферата на Слънцето. Изкачването на човешката душа в съществуването на Марс, Юпитер и Сатурн. Изграждането на кармата за новия земен живот при съзерцанието на най-висшите йерархии в тази област. Индивидуалното обагряне на кармата чрез тези сфери, изложено с три примера: Волтер Марс/, Виктор Юго /Сатурн/ и Елифас Леви /Юпитер/.

*

Кармата като оформяне съдбата на човешкия живот

*

ОСМА ЛЕКЦИЯ, Вроцлав, 7. Юни1924 г.

Сферата на Луната и пра учителите на човечеството. Първият зародиш на кармата.

ДЕВЕТА ЛЕКЦИЯ, Вроцлав, 8. Юни1924 г.

Залагането на кармата в звездните светове.

ДЕСЕТА ЛЕКЦИЯ, Вроцлав, 9. Юни1924 г.

Врастването на човешките души в духовните йерархии при възлизането в сферите на планетите. Човекът като носител на световноисторическото развитие. Юпитеровата сфера на мъдростта. Хайнрих Хайне, Волтер, Гьоте, Елифас Леви.

ЕДИНАДЕСЕТА ЛЕКЦИЯ, Вроцлав, 10. Юни1924 г.

Действие на кармата в историята на света. Сферата на Сатурн и космическо-универсалната паметна способност на сатурновите същества. Фридрих Шилер, Ернст Хекел, Виктор Юго.

ДВАНАДЕСЕТА ЛЕКЦИЯ, Вроцлав, 11. Юни1924 г.

Значение на кармата в отделния човешки живот. Минала и развиваща се карма. Примери от «Моят жизнен път»: учителят по геометрия, лорд Байрон, Гарибалди.

ТРИНАДЕСЕТА ЛЕКЦИЯ, Вроцлав, 12. Юни1924 г.

Буден живот на мислите, сънуващ живот на чувствата и спящ живот на волята. Спомен и говор. Епохите на живота във връзка с предземния живот и с миналите земни съществувания. Исторически разглеждания във връзка с наблюденията на собствената карма. Харун ал Рашид и Бейко от Верулам. Амос Комениус, Уилсън.

ЧЕТИРИНАДЕСЕТА ЛЕКЦИЯ, Вроцлав, 13. Юни1924 г.

*

Методика на изследването на кармата.

*

ПЕТНАДЕСЕТА ЛЕКЦИЯ, Вроцлав, 14. Юни1924 г.

Моментът на събуждането и заспиването във връзка с кармическото минало и с развиващата се карма. Образуване на карма през време на съня. Терапевтични познания.

ШЕСТНАДЕСЕТА ЛЕКЦИЯ, Вроцлав, 15. Юни1924 г.

Действия на нашето морално-душевно поведение в тяхното преобразуване чрез свързването с йерархиите в живота между смъртта и едно ново раждане. Действие на кармата на миналото в изграждането на главата. Бъдеща карма в системата на обмяната на веществата и на крайниците. Песталоци. Културно-историческата задача на антропософията.

Забележки:

Към това издание

Забележки към текста.

Рудолф Щайнер - Живот и творчество.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder