Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Езотерични разглеждания на кармичните взаимовръзки. Пети том

GA_239 Езотерични разглеждания на кармичните взаимовръзки Пети том
Алтернативен линк

GA-239

* * *

РУДОЛФ ЩАЙНЕР

* * *

ЕЗОТЕРИЧНИ

РАЗГЛЕЖДАНИЯ

НА

КАРМИЧНИТЕ

ВЗАИМОВРЪЗКИ

* * *

Пети том

*

Шестнадесет лекции, държани в

Прага, Париж и Вроцлав

между 29. Март и 15. Юни1924

*

превод от немски:

Димо Даскалов 1. и 2. лекция

Нели Спиридонова-Хорински

© Антропософско Издателство "Даскалов", Стара Загора

antroposofiq_GA_239_01.jpg?fbclid=IwAR1E

На корицата: Фрагмент от дървената статуя

„Представителят на човечеството”,

изработена от Рудолф Щайнер

* * *

Антропософското Издателство

„Даскалов”

създадено на 24.12.1991 е оторизирано от Rudolf Steiner Nachlassverwaltung, Дорнах, Швейцария да издава съчиненията на Рудолф Щайнер в техните български преводи.

Издателството

подготвя поредицата на Рудолф Щайнер "Езотерично разглеждане на кармическите взаимовръзки" от 1924 г.:

Том I. лекции, изнесени в Дорнах между 16. Февруари и 23. Март, Събр. Съч. 235

Том II. 17 лекции, изнесени в Дорнах между 6. Април и 29. Юни, Събр. Съч. 236

Том III. 11 лекции, изнесени в Дорнах между 1. Юли и 8. Август, Събр. Съч. 237

Том IV. 10 лекции, изнесени в Дорнах между 5. и 28. Септември, Събр. Съч.238

Том V. 16 лекции, изнесени в Прага, Париж и Вроцлав между 29. Март и 15. Юни, Събр. Съч.239

Том VI. 15 лекции, изнесени в Берн, Цюрих, Щутгарт, Арнхайм, Торгай и Лондон между 25. Януари и 27. Август, Събр. Съч.240

* * *

Трудовете на Рудолф Щайнер, поместени в “Събрани Съчинения на Рудолф Щайнер”, са подредени в отдели: Книги—Лекции Художествени произведения. Неговите, винаги свободно държани лекции, - общо няколко хиляди, - първоначално са замислени като устни, непредназначени за печат съобщения. Направените първоначално без, а по-късно с неговото съгласие записки, преди всичко на държаните пред членовете на Антропософското общество лекции, първоначално са били достъпни само като вътрешни ръкописи, понеже поради липса на време Рудолф Щайнер не е могъл - с малки изключения - сам да ги коригира. Малко преди смъртта си той е премахнал ограничението “Само за членове”. Изложените от него предпоставки за разбирането им обаче остават да важат и по-нататък. - Днес наличните лекционни текстове са сравнени с наличните оригинални записки и стенограми, и в по-голямата си част са публикувани. Въпреки това, не могат напълно да се изключат грешки, получени при слушането, записването или стенографирането.

* * *

За това издание

Въпросите за дълбокия смисъл на живота и на човешката съдба са тясно свързани с основния въпрос: - Живеем ли само веднъж или нашето настоящо въплъщение вече е предхождано и ще бъде следвано от други въплъщения? Има ли по-дълбоки закономерности, които лежат в основата на човешката съдба или тя е следствие на редица външни фактори? -

Както се вижда от запитвания и многобройни нови публикации, понастоящем много хора приемат възгледите за прераждането като правилни за тях или поне не ги отричат. В това отношение е залегнало едно чувство, което мисловно не може да се обоснове. Едно такова обоснование, подходящо за днешното мислене беше дадено от Рудолф Щайнер (1861-1925) още в началото на нашето столетие, когато през 1903 година той публикува два трактата «Реинкарнация и карма» и «Как действа кармата» като «необходими представи от гледната точка на модерната природна наука». Други основоположни изложения има в неговите основни произведения «Теософия» (глава: Прераждане на духа и съдба) и «Въведение в тайната наука». Тези изложения и днес още могат да се третират като най-доброто въведение в тази тема.

Фактите на повтарящия се земен живот на човека и произлизащите от това закономерности на съдбата принадлежат към най-съществените основни възгледи на антропософията. Какво значение дава Рудолф Щайнер на тези теми, се вижда от това, че в продължение на цялата му лекторска дейност той ги излагаше и разширяваше от все нови гледни точки. Кулминацията се достига през 1924 година, последната година от неговата творческа дейност, когато в повече от осемдесет лекции той изнася резултатите от своите духовнонаучни изследвания на кармичните взаимовръзки за членовете на Антропософското общество. Тези кармични разглеждания бяха публикувани в 6 тома в «Събрани съчинения на Рудолф Щайнер» и в поредицата «Рудолф Щайнер - джобни книги».

Първите четири тома съдържат държаните в Дорнах поредици от лекции, а в петия и в шестия том са събрани лекциите, държани в други градове. Лекциите са били предназначени за слушатели, които са били запознати с основните понятия на антропософията, развити в гореспоменатите произведения на Рудолф Щайнер. Това определя стила на неговите изложения. Понеже особено обширната поредица на лекциите от Дорнах в томовете от I до IV следва едно вътрешно изграждане и в първите лекции са дадени съществени основни положения за разбирането на следващите ги лекции, за изучаването им се препоръчва да се спази техния порядък.

 

 

 


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder