Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Приложение: За съществата, които влияят на човека

GA_98 Природни и духовни същества
Алтернативен линк

ПРИЛОЖЕНИЕ

ЗА СЪЩЕСТВАТА, КОИТО ВЛИЯЯТ НА ЧОВЕКА

Хановер, 24 февруари 1908 г., (бележки).

Има много същества, които отдалече изпращат въздействията си до нашата физическа Земя, все едно че имат безкрайно дълги пипала.

Ясновиждащият среща на астралния план голям брой същества, които са групови души, чиито въздействия подобно на пасатните ветрове се движат около Земята.

По продължение на гръбначния стълб на животните протича трепкаща светлина, свързана с груповата душа. Духовните същества се проникват едно друго.

За духовното наблюдение не е учудващо, че груповите души на растенията се намират в центъра на Земята. Чрез своето етерно тяло човекът също е свързан с центъра на Земята.

Макар растенията да имат само етерно тяло, трептящата светлина на астралността обгръща пъпката и цвета. В етерното тяло действа принципът на повторението, то вечно би изкарвало само листа. Това влияние се прекъсва от астралното тяло, което причинява промени. Навсякъде, където имаме коси, преобладава етерното тяло.

Груповите души на животните са от такъв вид, че човек може да се разбере с тях. Най-висшите от тях притежават способности, които отчасти са по-висши от нисшите човешки индивидуалности.

Едни същества имат влияние върху човешката кръв, други – върху лимфата, която е подобна на белите кръвни телца. Трети действат върху чревната лимфа (хлорозната течност), а четвърти – върху сетивните органи.

Лимфните съдове преминават през дясната половина на тялото, тези на чревната лимфа – през лявата и всички те имат своя център отпред на гърдите, в ключицата.

Силите на чревната лимфа например дават захарните субстанции от хранителния поток на кръвта, а белтъчините – на лимфата. От дейността на духовните същества, които регулират тези сили, зависи духовното и телесното здраве.

Лунните същества имат нежно физическо тяло и приличат на шест-седемгодишни деца. Действията им най-често са вредни за нас, но тези пигмеи действат несъзнателно. Те са познати с тяхното викане, звуците им се чуват далеч извън Луната. По време на пълнолуние дейността им е най-силна. Психиатричните болници особено силно ги привличат, така също и спиритическите медиуми.

Ако хората биха били господари на кръвта си, както би трябвало да бъде и за което са призвани, лунните същества нищо не биха могли да им направят.

На Венера също има същества, чийто разумен говор показва силна логика. Лицето им отразява висш морал, но има и такива с хищнически страсти, както и най-различни междинни степени от нежни до диви. Когато земните жители приемат християнството и все по-голям кръг обхваща Земята като братски съюз, тогава се приближават венерините същества. Те действат върху нашите хранителни сокове. Яденето не е само химическа продукция, а през хранопровода същевременно протича духовна сила. Отразява се дейността на тези тайнствени същества и сили, които повлияват растенията. Всяко растение расте само при особени условия, така че според почвата и областта могат да се образуват обособени човешки типове, общности и народи.

Със сетивните впечатления непрекъснато получаваме духовни влияния, чрез тоновете – духовни потоци, както през кръвта. С миризмата през нашите сетива бурно навлизат влиянията на духовни същества. Те пребивават в горния девахан.

От историята може да се докаже каква важна роля играе обонянието, какви интриги са изплитани чрез миризмите. Мохус и пачули например са вредни миризми за човека.

Тези същества имат своето физическо тяло на Сатурн. Липсва им мисленето в нашия смисъл чрез мозъка, но те са родени изобретатели. Те обичат напредъка и където живеят, непрекъснато преобразяват всичко. Нашите консерватори биха се ужасили от тях. Хората, които притежават находчивост и присъствие на духа, имат нещо от тяхната същност.

Изобщо не е безразлично с кои миризми сме обкръжени и кои обичаме. Към областта на черната магия се отнася това, което се предизвиква чрез вредните миризми. Трябва да употребяваме добрите миризми.

Човекът е изложен на влиянията на много сили и е сляп като къртица за тях. Той винаги възприема само една част от действителността, но тази действителност ни засяга и ние трябва да имаме силни импулси да се махнем от областта на вредните демони.

Човекът е подобен на дъгата с нейните седем цвята. Всъщност физическото тяло е оптическа измама. То е сбор от духовни дейности, които са хилядократни и се кръстосват в него, като създават най-разнообразни въздействия.

antroposofiq_GA_98_11.jpg?fbclid=IwAR01_

Когато Слънцето изчезне и дъгата се махне, духовните сили се оттеглят и човекът умира.

Реалността трябва да се търси в духовните факти, те са истинската реалност.

Това, което виждаме, е откровението на духовната дейност.

Цялата тежест на фактите следва да ни даде повод да оставим добрите същества да действат, а да изгоним демоничните.

Имаме работа с четири вида същества, които въздействат върху аза чрез кръвта, лимфата, чревната лимфа (хлорозната течност), чрез хранителните сокове и сетивните впечатления.

За да се опазим от силите на Луната, които ни вредят, трябва преди всичко да се стремим към независими убеждения. Свободни вътрешни душевни сили прочистват кръвта и чрез това лунните същества не могат да ни вредят.

На работещите върху лимфата марсови сили можем да съдействаме в доброто с ясни мисли.

Болестите могат да са източник на неконтролиран злобен, враждебен начин на мислене. Чрез такива мисли човекът вреди на ближните си, чрез ясни мисли той поощрява всеобщото здраве, затова е от най-голямо значение винаги да се концентрираме и да се упражняваме да изграждаме добри и ясни мисли.

Благородните чувства могат да ни помогнат относно венерините същества, които имат влияние върху чревната лимфа, а ясни намерения действат на сетивно-нервните течения, върху които имат влияние обитателите на Сатурн. Честност в мисленето, слушане в убежденията (?) възпрепятства лошите влияния.

Лунните същества действат инстинктивно. Марсовите постепенно се осъзнават. Венерините същества са много духовни, лошите от тях действат несъзнателно.

Човекът съзнателно и несъзнателно повлиява всички други същества. Трябва да се стремим да ставаме все по-съзнателни, така можем да накараме звездите да блестят. Така звездата на Витлеем заблестява, когато могъщата индивидуалност на Исус съзнателно се въплъщава. Едно космическо явление е, когато се раждат такива висши хора. Посветените знаят, че при особеното съдържание на думата «Яхве», могат да се срутят светове. Човекът не би станал толкова силен, ако не трябваше да победи злото.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ


placeholder