Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Бележки към това издание.

GA_96 Първоначални импулси на духовната наука
Алтернативен линк

БЕЛЕЖКИ КЪМ ТОВА ИЗДАНИЕ

Събраните в този том лекции са държани пред членове на основания от Рудолф Щайнер и Мари Щайнер-фон Сиверс 1905 г. Безант-клон на Теософското общество в Берлин. Те са част от непрекъснатата лекторска дейност на Рудолф Щайнер, доколкото тя не е била прекъсвана от пътуванията му за изнасяне на лекции в други градове, което по това време е ставало често. Рудолф Щайнер винаги е свързвал новата лекция с казаното преди – също и където не е имало непосредствена тематична връзка. Изнесените по същото време извън Берлин лекции за членовете са публикувани в Събр. съч. 97, «Християнските мистерии».

По времето, когато са изнасяни лекциите, Рудолф Щайнер действа със своята антропософски ориентирана наука за духа още сред Теософското общество (до основаването на Антропософското общество през 1912/13 г.), но употребява наименованието «теософия» и «теософски» винаги в смисъла на самостоятелното си духовно изследване. Според негови по-късни указания тези термини са заместени с «духовна наука, наука за духа» и «антропософия», «духовнонаучни» или «антропософски», доколкото не става въпрос за основаното от Е. П. Блаватска теософско движение, или в по-широк смисъл се има предвид определен мироглед, за който е обичайно духовно-историческото означение «теософия».

Документи: При лекциите са правени записки от различни участници, от които поименно са известни Франц Зайлер и Валтер Вегелан. Записките отчасти имат пропуски, понеже не се касае за професионални стенографи. За второто издание през 1989 г. още веднъж са прегледани всички налични записки. Доколкото за отделни лекции са налице повече записки, са направени допълнения в текста. Такива изменения са отбелязани в скоби. Допълнения от издателя са направени в ъгловати скоби [ ].

Съдържащата се в първо издание 1974 г. на стр. 298-307 лекция «Великден, празникът на духовното новораждане» поради грешка на водещия записките е означена с датата 7 април 1907 г. Става въпрос обаче за записки на лекцията от 12 април 1906 г., която е публикувана в Събр. съч. 54, «Световните загадки и антропософията». Поради тази причина лекцията не е включена в новото издание от 1989 г.

Заглавията на книгата и на отделните лекции не са дадени от Рудолф Щайнер, а от Мари Щайнер, издателя на списанията или коректора на първото издание от 1974 г.

Рисунките в текста са предадени въз основа на оскъдните указания в отделните записки. Оригинални скици не са запазени.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ


placeholder