Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

5. Лекция: Правилното субстанцииране на тора

GA_327 Биодинамично земеделие
Алтернативен линк

ПЕТА ЛЕКЦИЯ

ПРАВИЛНОТО СУБСТАНЦИИРАНЕ НА ТОРА

В тази лекция е обосновано и описано приготвянето на биологично-динамичните растителни препарати. Към това водят следните мисловни стъпки:

Торенето се запазва. Тук се отнася до подобряване на торенето. Живото в живота трябва да се запази.

Земната почва е един вид продължение на израстването на растението в почвата, следователно тя е нещо живо. Загубени са прозренията на миналото как отпадъчните продукти на живота продължават живота в почвата. Почвеният живот се подхранва от отделните вещества от корените и от растителните отпадъци.

Две погрешни съждения играят роля при обсъждането на селскостопанските отношения: бактериите не са същинските производители на определени отношения, а по-скоро указатели, симптоми. При определени условия те сами се настаняват (от това има изключения).

С неорганични добавки към тора се получава най-вече оживяване само на течния състав на почвата. Земното, твърдото трябва да се оживява и организира с органично вещество. Позовавайки се на тогавашната специална литература Щайнер споменава силициевата киселина, олово, живак, арсен, които погрешно се разбират само като стимулиращи вещества.

Човек трябва да се погрижи същинските природни процеси да протекат съвсем правилно. Навсякъде около земята във фина дозировка има вещества, които се смятат за безполезни и на почвата може да се попречи да ги всмуче, да ги възприеме.

При подготовката си за лекциите Щайнер често е правил бележки, които, по негови думи, не да се ръководи от тях, а със записването да запечати съдържанието в паметта си. В своите бележки към Селскостопанския курс той си записва:

«Силициевата киселина активизира тора,

оловото съдейства растението да усвои тора добре,

живакът и арсенът възбуждат неговата жизненост.»

Това трябва да го разбираме като резултат от неговото духовно-научно изследване, в никакъв случай като препоръка за приложение.

Можем да предположим, че в тази връзка се касае за въздействия, които можем да разберем най-добре в сравнение с хомеопатичните лекарства. Въздействията не стоят в пряко отношение с аналитично установените количества от тези вещества. Определено количество кварц е отровно вещество, но потенцирано е добре познато и много прилагано хомеопатично лечебно средство. По времето на Щайнер още не е имало понятието микроелементи.

Живите сили са много по-важни от просто субстанциалните. Човек трябва да подпомогне способността на растението да поеме в собственото си тяло това, което действа в почвата.

Разгледани са най-важните за растенията минерали и е потърсен видът лечебно растение, което има най-голямата способност да разтваря в почвата и поема в себе си определено минерално вещество и специфично за растението да го използва в смисъла на неговото правилно развитие и здраве. Или другояче казано: да се намери видът растение и неговият орган, който най-ярко развива онези сили, които свързват растенията с въпросното минерално вещество, за да могат те здравословно да се развиват.

Като следваща крачка в изнамиране на лечебни средства, тук препарати за земеделието, Щайнер описва опита с това, което предизвиква въпросното лечебно растение или дрогата от него, когато се приложи върху човека. Органът, който особено се засяга от това въздействие, съответно който особено реагира, се взема от домашно животно и се използва като обвивка. Дрогата от лечебното растение по специфичен начин през определено годишно време се излага на жизнените сили на местността, особено на силите на Слънцето. По този начин се идва до обогатяване на въпросните сили в дрогата. Така полученият „препарат“ се поставя в органическите торове така, че силите да се предадат първо на тора и чрез него на почвата и на растенията. Това е, общо казано, идеята на препаратите за компоста.

Нека сега да посочим някои основни изрази на Рудолф Щайнер относно действието на препаратите (като строго се придържаме към неговите формулировки):

Бял равнец: В животинския и в човешкия организъм белият равнец може да подобри всичко, което се дължи на слабост на астралното тяло.

... на тора се възвръща възможността да оживи земята така, че да бъдат уловени далечните космични вещества - които във фина хомеопатична дозировка пристигат на Земята като олово, кремъчна (силициева) киселина и т.н.

Лайка: Лайката така преработва калция, че да бъдат изключени от растението вредните въздействия върху плодообразуването и растението да остане здраво.

...да прави тора годен още по-добре да свързва онези вещества, които са необходими за израстване на растението.

... и ще се види, че така се получава тор, който от една страна по-добре задържа азота от другия тор и освен това има свойството да оживява земята така, че тя извънредно силно може да стимулира развитието на растенията.

Коприва: Копривата също носи в себе си това, което навсякъде подрежда и преработва духовното… освен това копривата има един вид железни излъчвания, които са почти толкова благоприятни в протичането на процесите в природата, колкото нашите собствени железни излъчвания в кръвта… Всъщност би трябвало да расте около сърцето на човека, тъй като навън в природата в нейното вътрешно действие, в нейната организация тя е подобна на това, което е сърцето в човешкия организъм.

…тогава общо се допринася този тор да става вътрешно чувствителен, истински чувствителен, така като че ли е станал разумен и не позволява нещо неправилно да се разлага и нещо да оставя азотът да изтече по неправилен начин и други подобни.

…Наистина е нещо като „вразумяване“ на почвата, което може да се постигне с добавка на уртика диоика.

Дъбова кора: Калцият, особено когато е оживен, създава порядък, когато етерното тяло действа прекалено силно, така че астралното не може да се приближи до органичното. Тя умъртвява (подтиска) етерното тяло, освобождава с това действието на астралното тяло, така че то наистина придава на торовата маса сили, с които тя профилактично да се бори с вредните болести по растенията.

Глухарче: То е посредникът на хомеопатично разпръснатата в Космоса силициева киселина към това, което се нуждае от силициева киселина, навред по цялата околност. Субстанцията на глухарчето придава на почвата способността да привлича от атмосферата и от Космоса толкова силициева киселина, колкото е необходима на растението, за да стане растението чувствително за всичко, което действа в обкръжението му, и да привлече това, от което има нужда.

Валериана: Тя предизвиква в тора онова, което го подтиква да се отнася по правилния начин към това, което се нарича фосфорна субстанция.

Тази сложна формулировка тук се запазва, защото тя изказва нещо сложно. Валерианата първо предизвиква нещо да се прояви. Това нещо възбужда тора да се отнесе правилно към фосфорната субстанция.

Щайнер често препоръчва потенцирания фосфор в медицината. Нарича го носител на Аза в тялото, на първо място в горния човек, който след това действа върху долния. Във висока потенция той действа като сънотворно средство, изхвърля в известна степен Аза навън. В медицината коренът на валериана се употребява като леко средство за успокояване и за сън. Тук това е цветът.

Едно по-основно обсъждане на животинските обвивки би надхвърлило рамките.[1]

Ясно е, че при своите предложения за торенето Щайнер не отива към заместване на обикновените вещества. „Торенето се запазва.“ Когато се завръща от Шлезвиг, той докладва на приятелите от Дорнах за своето пътуване и за Курса:

«Става дума за един въпрос, който в изключително дълбок смисъл е, бих казал, космическо-земен въпрос. Тъкмо при селското стопанство се вижда, че от духа трябва да бъдат поети сили, които днес са съвсем непознати и които са от значение не само малко да бъде подобрено селското стопанство, но главно да може да продължи изобщо и във физически смисъл животът на хората - нали човек трябва да живее от това, което ражда Земята.»(0, 26)

[1] В „Към въпросите за торенето в биологично­динамичното селско стопанство„ 1994 има изложения от различни автори за препарата от бял равнец, което може би дава пример, как да може да се постигне разбиране по въпроса. Издателство Към Гьотеанума, Дорнах, Швейцария.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ


placeholder