Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Указания към това издание.

GA_218 Духовни взаимовръзки в изграждане на човешкия организъ
Алтернативен линк

Указания към това издание

Събраните в този том лекции на Рудолф Щайнер в Щутгарт, Дорнах, Хага и Берлин са предназначени за членове на Ан-тропософското общество; също и лекциите в Лондон на 12, 16 и 19 ноември 1922 г. Редом с тях Рудолф Щайнер изнася по време на престоя си в Лондон три полупублични лекции в Steinway Hall (17, 18 и 19 ноември 1922 г.) и на 20 ноември 1922 г. и една открита лекция «Възпитателско изкуство чрез познание за човека» по покана на «Educational Union for the realisation of spiritual values» в Morley Hall.

Документи: Лекциите в Дорнах, Лондон и Хага са стенографирани и преведени на обикновен шрифт от професионалната стенографка Хелене Финкх. Оригиналните стенограми са налице и някои неясни места в текста можаха да бъдат сравнени. Кой е стенографирал лекциите в Щутгарт и Берлин, не е известно.

За третото издание от 1922 г. сборникът наново е прегледан от Ана-Мария Байастер и са добавени информации и указания, както и регистър на имената.

Бележките на Рудолф Щайнер към Лондонските лекции са публикувани в «Приложения към Събраните съчинения на Рудолф Щайнер, № 106, 1991 г.

Заглавието на сборника е дадено от издателя Х. В. Збинден след 1945 г. според излезлите единични издания на Дорнахските лекции от 20, 22 и 23 октомври 1922 г.

Заглавията на Лондонските лекции от 18, 19 и 20 ноември 1922 г. отговарят на съобщението в «Das Goetheanum» от 29 октомври 1922 г. и вероятно са дадени от Рудолф Щайнер. На лекцията от 19 ноември 1922 г. при първото си публикуване през 1945 г. в «Das Goetheanum» е дадено заглавието «Възпитателски и преподавателски въпроси», което след това остава и в сборника. В новото издание от 1992 г. то е сменено с първоначалното заглавие. Заглавията на всички други лекции в този сборник са дадени от издателите на предишните отделни издания.

За рисунките на черната дъска: Оригиналните рисунки на дъската към Дорнахските лекции, с изключение на тази от 22 октомври 1922 г., са запазени, понеже на черната дъска е била опъната хартия като основа за рисунките (таблата). Те са поместени като допълнение към лекциите в отделен том в поредицата «Рудолф Щайнер - Рисунки на черната дъска към лекциите». Поместените в предишни издания скици са запазени и в това издание. Местата на съответните оригинални табла се посочват на ръба на текста до съответните места.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ


placeholder