Рудолф Щайнер
www.rudolfsteinerbg.com

НАЧАЛО

Контакти | English




< ПРЕДИШЕН ТЕКСТ | КАТАЛОГ С ТЕКСТОВЕ | СЛЕДВАЩ ТЕКСТ >

Връзката между живите и мъртвите

GA_168 Връзката между живите и мъртвите
Алтернативен линк

Рудолф Щайнер

* * *

ВРЪЗКАТА

МЕЖДУ

ЖИВИТЕ

И

МЪРТВИТЕ

* * *

Осем лекции, изнесени в различни градове

между 16 февруари и 3 декември 1916 г.

Превод от немски

Христо Маринов

София, 2015

*

RUDOLF STEINER

Die Verbindung

zwischen

Lebenden und Toten

GA-168

Rudolf Steiner Verlag,

Dornach / Schweiz 1995

* * *

За корицата е използван фрагмент от картината на Герхард Райш

„Полет на душите във вечността“.

Всички права върху българското издание на тази книга

са запазени от Издателско ателие Аб.

*

© Рудолф Щайнер, автор

© Христо Маринов, преводач

© Мария Пашова, редактор

© Издателско ателие Аб

*

Указания относно публикуваните лекции

на Рудолф Щайнер

Основа на антропософски ориентираната духовна наука представляват написаните и публикувани от Рудолф Щайнер (1861–1925) произведения. Редом с тях от 1900 до 1924 година той изнася многобройни лекции и курсове както за широката общественост, така и за членовете на Теософското общество, по-късно Антропософското общество. Първоначално Рудолф Щайнер не е искал винаги да се записват свободно изнасяни­те лекции, понеже са били предвидени от него като „устни, непредназначени за печатане съобщения“. След като се уве­личават непълните и неточни записки, които се размножават и разпространяват сред слушателите, той се вижда принуден да се погрижи за стенографирането на лекциите. С тази задача натоварва Мария Щайнер фон Сиверс. Тя е била отговорна за поръчването на стенографите, съхраняването на преписите и необходимите за отпечатването корекции на текстовете. Тъй като поради липса на време Рудолф Щайнер само в редки слу­чаи сам е коригирал стенографирания текст, по отношение на всички публикувани лекции трябва да се има предвид негово­то изказване: „Предполага се, че в тези непрегледани от мен текстове могат да се открият грешки“.

Относно лекциите за членовете на обществото, които първоначално са били разпространявани като ръкописи, и относно публикуваните му произведения Рудолф Щайнер се произнася в „Моят жизнен път“ (35-та глава). Казаното там същевременно важи и за всички семинари за различните про­фесии, предназначени за участници, запознати с основните истини на духовната наука.

След смъртта на Мария Щайнер (1867-1948) започва из­даването на Събрани съчинения на Рудолф Щайнер според нейните указания. Настоящият том спада към тези Събрани съчинения.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ


placeholder